Søk i artikler

Hvorfor ser man så sjeldent lyn og snø sammen?

Når det lyner og tordner observerer man det som regel sammen med regn, og regn og snø er nesten to sider av samme sak. Hvorfor er det aldri snø og lyn?

Vi sendte mail til Meteorologisk institutt og fikk svar dagen etter, i stedet for å forkludre svaret vi fikk med egne ord limer vi heller inn mailen:

Takk for henvendelsen.
Lyn og torden oppstår når det er ustabile luftmasser slik at det blir sterke opp og nedgående strømninger i luften, ofte til stor høyde slik at det blir høye, slik at opptårnede bygeskyer kan dannes . Disse tordensellene er ikke alltid direkte synlige, de kan ligge inne i større skysystemer som kan dekke forholdsvis store områder. Generelt sett er det ofte ustabile luftmasser i innlandsstrøk om sommeren. Lokale ettermiddagsbyger er velkjent. På fine sommerdager kan det bli stor forskjell i temperaturen nær jordoverflaten og høyere oppe i atmosfæren, og det kan bli kraftige både oppgående og nedgående vinder.

Om vinteren er det sjeldnere lyn og torden i innlandet, men forekommer og i enkelte værsituasjoner et det et hyppig fenomen over kyststrøkene på Vestlandet og lenger nordover i landet. Om det er regn, hagelbyger eller direkte snøbyger samtidig med lyn og torden avhenger kun av temperaturen i de nederste luftlagene. Er lufttemperaturen høy nok blir det regnbyger, er den tilstrekkelig lav blir det snøbyger.

Håper dett er svar på spørsmålet. Ta gjerne kontakt hvis vi kan gi utfyllende informasjon.

Hilsen
Norvald Bjergene

Lik oss på Facebook