Søk i artikler

Hvorfor oppstår det virvler i vasken?

Når man tar ut proppen på badekaret eller i vasken får man gjerne en virvelstrøm ned mot sluket. Hvilke krefter virker inn på at vannet plutselig begynner å snurre på denne måten?

Fenomenet som skaper disse vannvirvlene er samme fenomen som står bak virvelvinder. Det er også samme fenomen kunstløpere utnytter for å klare piruetter. Så hva har vannvirvler, tornadoer og kunstløpere til felles? Svaret er et fenomen i fysikken man kaller "bevaring av drivmoment".

Her er bevaring av drivmoment demonstrert. Når læreren tar armene ut, snurrer han sakte og når han tar armene inn til kroppen, snurrer han fort.

Bevaring av drivmoment sier i korte trekk at når avstanden fra sentrum av rotasjonen minker, vil rotasjonshastigheten øke. For å dermed gå tilbake til spørsmålet om virvelen i vasken: Jorden roterer, altså roterer alt som befinner seg på jorden i samme hastighet. Når man tapper ut badevannet eller vannet i vasken, vil vannmassen få en mindre avstand til sitt eget sentrum for rotasjon, og dermed vil bevaring av drivmoment sette inn og vannet begynner å snurre fortere enn det gjorde. Dermed skapes en virvel når g-kreftene presser det snurrende vannet bort fra midten.

Det samme gjelder en tornado. En stor "supercelle" eller en stor sky som snurrer sakte rundt, trekker seg sammen og sentrum av skyen blir stadig tvunget til å snurre fortere og fortere til en virvelvind er dannet.

Så hva med kunstløpere?

Legg merke til satsøyeblikket til kunstløperen. Armer og ben ut mens hun er på bakken og bygger opp spinn. Så, når hun er i luften tar han armene og bena inntil kroppen slik at rotasjonen øker i hastighet. Når hun er klar for å lande tar hun ben og armer ut fra kroppen for å bremse rotasjonen.

Dette er et triks jeg kan anbefale for å få superspinn på trampoline. Armene ut, sats, og armene inn. Er ikke fysikk nyttig?

Lik oss på Facebook