Søk i artikler

Hvorfor fryser vi ikke når det er 30 grader ute?

Kroppstemperaturen er på 37 grader. Det ville vært logisk at man frøs ved 30 grader, men det gjør man langt i fra. Hvorfor?

Kjernetemperatur

Kroppstemperaturen hos mennesker varierer noe. Man sier at kroppstemperaturen er 37 grader celsius, men snittet ligger faktisk på 36,8. Men, som sagt, varierer den noe fra person til person og noen kan ha litt mer, mens noen har litt mindre.

Når man snakker om kroppstemperatur er det kjernetemperatur man snakker om. Altså hvor varmt det er inne i kroppen. Kjernetemperaturen så godt som helt konstant. Det er denne temperaturen som forteller deg om du har feber for eksempel Og hvordan måler man kjernetemperatur? Joda, man tar tempen i rompa...

Overflatetemperatur på huden

Selv om kjernetemperaturen ligger på 37 grader, vil ikke det si at huden holder 37 grader. Om huden, som møter kaldere temperaturer hele tiden, skulle holdt 37 grader, vill man ikke bare hatt et stort oppvarmingsproblem, men man ville hatt store problemer med å kjøle seg ned om gradestokken skulle stige en varm sommerdag.

Huden har derfor en temperatur fra 37 til helt ned til 20 grader celsius. Ved en sommerdag, ligger snittet på overflatetemperaturen på huden rundt 25 grader, så åpenbart vil det virke varmt om luften rundt er varmere enn dette.

Men, når det er si 20 grader ute er det fortsatt varmt sier du. Og her kommer det noen flere faktorer man må tenke på; for det første, sola. I sola blir det veldig mye varmere enn lufttemperaturen som måles i skyggen. Så har man det faktum at man ikke går naken. Luften mellom klærne og huden blir fort oppvarmet til mange grader over lufttemperaturen ellers. Et eksperiment som kan prøves er å legge seg splitter naken i skyggen en dag det er ca. 25 grader, og se, det vil virke hverken varmt eller kaldt.

Det er mange som tror at kroppstemperaturen synker når man fryser og stiger når man svetter. Dette er ikke tilfellet. Man kan få noen svingninger, men det er uvanlig at det svinger mer enn pluss minus 0,2 grader. Frysing og svetting er derfor en følge av at overflatetemperaturen på huden forandres. Og den temperaturen forandres fort en del.

Dette kan være noe å ha i bakhodet når man baker gjærbakst. Gjær skal ha en temperatur på rundt 40 grader. Det man lærte på skolen var å kjenne med fingeren til det var lunkent, så bitte litt varmere enn det. Men det er altså feil. Fingeren holder, når man er innendørs, høyst sannsynlig godt under 25 grader. 40 grader varmt vann vil dermed, kjennes ganske varmt.

Lik oss på Facebook