Søk i artikler

Hvorfor fordamper vann som ikke koker?

Vann blir til damp ved 100 grader, det er et kjent faktum. Men, vann fordamper da selv om det ikke koker. Havets fordamping er kritisk for liv på jorda. Hvorfor fordamper kaldt vann?

For å svare på dette spørsmålet, er vi nødt til å ta en titt på hva varme er for noe. Alle stoffer er bygget opp av atomer. Disse atomene klynger seg sammen og danner molekyler. Vann består som kjent av H2O molekyler. Dette er altså molekyler som er bygget opp av to hydrogen atomer og et oksygen atom. Når man varmer opp et stoff begynner molekylene i stoffet å riste. Jo mer varme jo mer rister molekylene. Når vann når 100 grader, rister molekylene så mye at de ikke lenger klarer å henge sammen. De bryter seg løs fra hverandre og blir til vanndamp.

Når man søler et glass med vann vil vannet fordampe, selv om vannet holder en temperatur langt under 100 grader. Grunnen til dette har selvfølgelig med molekylene å gjøre. Når man måler temperaturen til et stoff, måler man gjennomsnittemperaturen i stoffet. Det interessante er at individuelle molekyler kan ha mye høyere eller lavere temperatur enn temperaturen man måler. Dette kommer av at når molekylene rister, dulter de borti hverandre. En dult vil kunne overføre energi mellom molekylene.

Hvis en slik dult skjer i vannoverflaten, vil individuelle molekyler få nok energi til å kunne flykte fra resten, selv om vannet i seg selv har en gjennomsnittemperatur på langt under kokepunktet. Man kan på en måte si at dette ene molekylet koker.

Det morsomme med dette er at hvis to molekyler møtes, de dulter og et av dem får nok energi til å flykte fra stoffet, vil molekylet den dultet med sitte igjen med mindre energi. Den ga fra seg energi til et molekyl som forsvant. Denne varmen er dermed fraktet ut av stoffet og vi får en avkjølende effekt. Det er nettopp derfor vi svetter. Vanndråpene på huden vi fordampe, og dermed avkjøle huden.

Jeg har lest at hvis man surrer vått papir rundt en boks med cola, vil fordamping gjøre at colaboksen blir kaldere enn romtemperaturen. Det blir som et kjøleskap. Hvorvidt det fungerer eller ikke har jeg ikke testet, men det virker logisk.

Lik oss på Facebook