Søk i artikler

Hvorfor danner det seg bobler på innsiden av vannglass?

Hvis man tapper et vannglass med vann og setter det på kjøkkenbenken og venter noen timer vil man etterhvert se at vannglasset blir dekket av små luftbobler på innsiden. Hva skyldes dette?

Tapper man et vannglass fra springen vil det ikke være kun vann i glasset. Sammen med vannet kommer det litte granne forurensning i form av klor og annet snacks. Men det er også en hel del gasser i vannet. Nitrogen for det meste, men også litt oksygen osv.

Når vannet er kaldt klarer det veldig godt å holde disse gassene mellom sine hydrogen og oksygen atomer. Gassene er da på en måte inne i vannet.

Det som skjer når vi setter fra oss vannglasset på kjøkkenbenken er at temperaturen begynner å stige. Når temperaturen begynner å stige begynner atomene å riste på seg. Jo varmere det blir jo mer rister atomene på seg. Dette gjør at vannet mister evnen til å holde på gassen. Overflatehinnen på vannet gjør at gassene blir støtt vekk fra vannet. Den gassen som da ikke slipper ut på toppen av glasset samler seg i bobler på innsiden av veggen på glasset.

Lik oss på Facebook