Søk i artikler

Hvorfor blir vi født uten tenner?

Hvorfor blir babyer født uten tenner. Hadde det ikke vært bedre å kommet til verden fult utstyrt?

Mennesker føder de mest hjelpeløse babyene på kloden. Hvorfor dette er tilfellet kan du lese mer om i artikkelen «Hvorfor er menneskebabyer så hjelpeløse?». I bunn og grunn blir babyer født før de er ferdig utviklet. Hodet er ikke vokst helt sammen, kneskålene er ikke ferdige og de har altså ikke fått tenner enda.

Det er flere ting som taler for at babyer ikke trenger tenner med en gang. Det mest åpenlyse er at magen ikke takler fast føde enda, slik at de er avhengige av morsmelk, noe man naturligvis ikke trenger tenner for å få i seg. Dessuten er det en fordel for ammende kvinner at babyen ikke har tenner som ville gjort matingen til et aldri så lite mareritt.

En annen grunn er at tennene er tilpasset størrelsen på munnen. En nyfødt baby har en ekstremt bratt vekstkurve, slik at tenner babyen ville hatt når den ble født ikke ville passet munnen bare noen uker senere.

Naturen er veldig flink til å velge bort ting som ikke er strengt tatt nødvendig for overlevelse eller vil øke sjansen for reproduksjon. Tenner på spedbarn er en unødvendig ting i forhold til disse tingene, og vil kanskje til og med gi dårligere vilkår for overlevelse da mor kan kvie seg for å gi melk.

Disse tingene gjør at naturen ikke prioriterer tenner til babyer inne i magen, og man kommer til verden tannløs. Når barnet kommer til ettårsalderen vil munnen fylles med tenner. Rundt denne alderen begynner også vekstkurven til barnet å flate ut, slik at tennene passer munnen helt til man mister dem i tiårsalderen.

Lik oss på Facebook