Søk i artikler

Hvordan vet vi hvor langt unna stjerner er?

Forskere vet hvor langt unna jorden diverse stjerner er. Hvordan finner de ut dette?

Det er ingen enkel oppgave å forske på stjerner. De opptrer som en prikk lys på himmelen, og det er faktisk alt man har å gå på. Mye av forskningen går dermed på å bryte lyset i dets forskjellige farger og se hvilke farger som dominerer og dermed hvilken type gass som brenner inne i stjernen osv.

Men hvordan klarer de å lese avstand ut fra en lysprikk? Det er for eksempel helt umulig å se om en stjerne er liten eller bare langt unna. Forskerne tar dermed tiden til hjelp. Jorden flytter seg rundt i universet. Stjernene vil derfor flytte seg i forhold til hverandre etterhvert som vi flyr rundt i rommet og ser himmelen fra forskjellige vinkler.

Som vist over: tar man ett eneste bilde av stjernehimmelen, er det umulig å si hvor langt unna hver av prikkene er.

Tar man derimot flere bilder over lengre tid, kan man se at de nærmeste stjernene "beveger" seg fortere enn de som er lengst unna. Det blir som når man titter ut av vinduet på en bil i fart. Trærne langs veien "beveger" seg fortere enn fjellene man kan se i bakgrunnen. På denne måten kan altså forskere regne seg fram til hvor stor avstand det er til hver av stjernene på himmelen.

Det nærmeste stjernen til jorda er forresten Proxima Centauri som ligger 4,2 lysår unna, altså den avstanden lys klarer å reise på 4,2 år.

Lik oss på Facebook