Søk i artikler

Hvordan vet hårsekken til kroppshår når håret er langt nok?

Kroppshår har en veldig begrenset lengde. Hår er dødt materiale, så hvordan vet hårsekken når det er langt nok? Og hvorfor får man kraftigere hårvekst etter en barbering?

Det virker helt sykt. Kroppshår blir bare en viss lengde. Hår på hodet derimot ser ut til å være mye mer variabelt og det virker nesten så det kan bli så langt det bare vil. Hva foregår? Hår er primært bygget opp av fiber og keratin. Keratin er et protein. Hverken fiber eller keratin har noen mulighet for å sende signaler ned til hårsekken. Hår er og bli dødt.

Hårsekken jobber i en syklus. Først vokser den hår i en bestemt periode, før den går inn i hvilemodus. Til slutt vil håret falle av og syklusen vil bli gjentatt. Det er lengden på vokseperioden som bestemmer hvor langt håret vil bli. Denne perioden kan variere fra noen uker, på for eksempel armen eller leggen, til flere år på hodet.

Hvorfor blir hårveksten kraftigere etter en barbering?

Man har alle hørt at når man barberer hår, vil håret vokse tilbake sterkere, mer og mørkere. Dette er delvis ikke riktig. Det er riktig at man vil få en kraftigere hårvekst når håret først vokser tilbake. Det vil også sannsynligvis være mørkere. Men det er ikke fordi hårsekken kjemper for å overleve og dermed produserer sterkere hår eller noe i nærheten. Hårsekken vet fortsatt ikke hva som foregår over seg. Det som skjer er at hårene som vokser tilbake er mindre slitt og mindre bleket. Man får ferskere hår. Etter en liten periode vil dette håret bli slitt ned og bleket på samme måte som det var, og man er tilbake til start.

Lik oss på Facebook