Søk i artikler

Hvordan oppstår hagl?

Hagl er et merkelig fenomen som har en sterk sammenheng med underkjølt regn, som er et enda merkeligere fenomen. Vi titter på saken.

Hvis du trodde vann frøs ved 0° tar du helt feil. Det virkelige frysepunktet til helt rent vann er faktisk -42°. Vann trenger nemlig en urenhet som starter fryseprosessen. Hvis det ikke er noen urenheter i vannet vil man kunne kjøle vannet helt ned -42° før det dannes iskrystaller. Effekten kalles nukleasjon og man kan se den hvis man heller brus i et glass med vann. Man vil se nukleasjon av kullsyren på innsiden av glasset, men ikke midt i brusen. Dette er fordi, som ved vann, trenger kullsyren en urenhet for å forandre tilstand. Urenheten finner den i glasset.

Så, når vann fordamper fra havet, vil det være svært rent. Fordampning skiller vannet fra forurensning som støv og lignende og ofte klarer vanndråpene å holde seg rene hele veien opp i skyen. Her blir vanndråpene avkjølt til under frysepunktet og blir dermed underkjølte. I det øyeblikket en underkjølt dråpe møter en støvpartikkel, som det er en del av i atmosfæren, vil det dannes et hagl. Vanligvis vil denne falle mot bakken og smelte på vei ned og vi har regn. Men, inne i en haglbyger finner vi gjerne stigende luftstrømmer. Disse luftstrømmene kan plukke opp den lille isklumpen. På vei opp møter den dråper med underkjølt vann som straks klistrer seg til isklumpen og gjør at den vokser. Slik vil isklumpen danse rundt i luftstrømmene inne i skyen og vokse. Den vil vokse til tyngdekraften vinner over den oppadgående vinden og haglet faller mot bakken. Er isklumpen stor nok, vil den ikke smelte før den treffer bakken og vi får hagl.

Hagl er som regel noen millimeter store, men kan i sjeldne tilfeller bli store som tennisballer. Det er også observert håndballstørrelse på hagl. Hvor store hagl blir er altså bestemt av hvor sterke oppadgående luftstrømmer man har inne i skyen.

En haglebyger kan kjennes igjen ved et grønnskjær. Dette oppstår fordi isen inne i skyen filtrerer lyset og sperrer for farger som rød og blå. Jo grønnere skyen er, desto mer hagl.

Hvis vannet i skyen aldri møter en støvpartikkel og faller ned med en temperatur på under 0° vil den fryse umiddelbart når den treffer bakken. Det er dette vi kaller underkjølt regn. Underkjølt regn skaper de glatteste veiforholdene vi har og man bør la bilen stå når fenomenet oppstår.


Her er undertegnede med en hagl på størrelse med en golfball. Bildet er tatt på østkysten av Australia.

Lik oss på Facebook