Søk i artikler

Hvor mange stjerner finnes det?

Har noen talt? Vet vi hvor mange stjerner som finnes?

Sola vår er en stjerne i galaksen Melkeveien. I Melkeveien er det cirka en billion (1.000.000.000.000) andre stjerner. Forskere regner med at det er cirka en billion andre galakser der ute med noenlunde likt antall stjerner som vi finner i melkeveien. Ergo regner man med at det er en billion galakser ganger en billion stjerner i universet. Dette blir en kvadrillion (1024). På godt norsk er det altså totalt en million milliard milliarder antall stjerner i universet.

For å illustrere hvor ufattelig mange stjerner det finnes kan du ta armen strakt ut opp mot stjernehimmelen. Dann så en sprekk på en millimeter mellom tommel og pekefinger. En millimeter på tvers i den en millimeter høye sprekken mellom fingrene danner nå en firkant på 1x1mm som man regner med inneholder ti tusen galakser eller ti billiarder (10.000.000.000.000.000) stjerner!

Man har faktisk tatt et bilde som danner et utsnitt på stjernehimmelen lik 1mm x 1mm på en meters hold. Bildet heter Ultra Deep Field og er tatt av Hubble-teleskopet. Bildet kan oppleves under.

En illustrasjon av utsnittet Hubble Ultra Deep Field har på himmelen.

Klikk på bildet for full størrelse

Hubble Ultra Deep Field. Klikk på bildet for den fulle versjonen.

Lik oss på Facebook