-Denne setningen er her kun så vi kan si vi har en grønn profil på nettsiden vår

Søk i artikler

Hva skyldes ettersmak?

Hva er ettersmak og hvorfor smaker ting annerledes etter man har svelget det?

Først må vi forstå hva smak er. Smak er noe vi oppfatter når smaksløkene, vi har på tunga, blir stimulert av kjemiske forbindelser. Man vil kanskje tro at ettersmak er smaken av litt mat/drikker rester som sitter igjen. Dette er imidlertid feil.

Hvordan kan det da ha seg at smaksløkene blir stimulert av kjemiske forbindelser som ikke lengre er der?

I vitenskapelig sammenheng er ettersmak definert som følger (International Standard ISO 5492:1999): "Smaksopplevelse som forekommer etter at produktet er fjernet fra munnhulen, og som skiller seg fra sanseopplevelsene som ble oppfattet mens produktet var i munnen". Med andre ord smaken som kommer etter man har svelget.

Det er store forskjeller i ettersmaken hos forskjellige produkter. Noen produkter har så vidt ettersmak, mens andres ettersmak er sterkere enn selve produktet og kan vare veldig lenge. Sterkt krydder eller lignende kan ha ettersmak i lang tid fremover. Denne ettersmaken kan være mye sterkere enn selve smaken.

I det noe kommer i kontakt med smaksløkene starter de en analyse av smaken. Er det en sterk smak, kan denne analysen faktisk ta lengre tid enn man bruker på å svelge maten. Det er dette vi kaller ettersmak. Maten passerer tungen og smaksløkene sitter kun igjen og analyserer de aller sterkeste smakskomponentene. Det er derfor ettersmak kan smake annerledes enn selve smaken.

En annen viktig faktor i ettersmak er at vi faktisk har smaksløker i halsen. Disse blir så klart stimulert i det vi svelger og skaper en smak man ikke hadde da maten var i munnen. Vi har faktisk også noen smaksløker i ganen!

En siste faktor er luft. I det man svelger, kommer det luft inn i munnen og forsterker de flyktige smakene. Altså smakene som lukter.

Lik oss på Facebook