Søk i artikler

Hva er forskjellen på meteor, meteoritt, komet og asteroide?

Det virker som disse utrykkene blir brukt om hverandre. Er det noe forskjell på dem?

Små objekter som suser gjennom solsystemet heter meteoroider. Meteoroider kan være alt fra størrelsen til sandkorn til litt større stein. I det en meteoroide treffer atmosfæren til jorda, vil luftmotstanden gjøre at den begynner å brenne og vi ser den som en lysende strek på himmelen og vi kaller det en meteor. En meteor er altså en meteoroide man kan se som et stjerneskudd. Hvis meteoren er stor og robust nok vil den treffe bakken. Når den treffer bakken bytter den klassifisering fra en meteor til en meteoritt. Altså, en meteoritt er en meteor som har truffet bakken.

Test din kunnskap: Spill: Solsystemet (Vanskelig)

En meteoroide kommer mot jorda. Den er på størrelse med en tennisball. Idet den kommer inn i atmosfæren, begynner den å brenne på grunn av luftmotstanden og endrer navn til en meteor, eller et "stjerneskudd" på folkemunne. I det den treffer bakken, endrer den igjen navn fra en meteor til en meteoritt.

Hva da med asteroider og kometer? En asteroide er egentlig bare en liten planet. En asteroide er et himmellegeme som går i en fast bane rundt en stjerne (sola), men er for liten til å kalles en planet. Litt større asteroider blir kaldt dvergplaneter, hvor blant annet Pluto er klassifisert under.

Kometer på sin side er isklumper som farer rundt sola. Mange mener at disse isklumpene har styrtet på jorden over millioner av år og er opprinnelsen til vannet vi har her på planeten vår. Når en komet passerer solen, vil isen bli smeltet og dannet til gass og kometen får en hale av gass. Denne gassen reflekterer mye lys fra solen og vi ser den tydelig på nattehimmelen. Inne blant all isen finner vi også noe stein. Noen mener at dette er opphavet til asteroider. Altså, når all isen er fordampet bort, sitter man igjen med en asteroide.

Les også: Hvordan refererer man til retninger og posisjoner i verdensrommet?

Lik oss på Facebook