Søk i artikler

Har dyr humoristisk sans?

Forstår dyr vitser? Kan de le? Eller er humoristisk sans noe som kun mennesker har gleden av?

For å få svar på dette snudde vi oss til det mest naturlige stedet, nemlig dyreparken i Kristiansand. Her fikk vi en hyggelig mail fra Rolf Arne Ølberg som lyder:

Hei Christopher,

Takk for henvendelsen.

Spørsmålet ditt er veldig interessant, og jeg tror nok dette fremdeles vil være en av livets små mysterier. Jeg kan gi deg et svar ut ifra hva jeg tror, men jeg vil påpeke at svaret er av filosofisk art, ettersom jeg ikke vet om noe forskning eller beviser som skulle understøtte at dyr har humoristisk sans. Det er vel heller ikke motbevist, så her kan man vel tillate seg å filosofere litt.

Jeg tror dyr kan more seg og ha det gøy, men jeg tror ikke de har humoristisk sans slik vi som regel oppfatter humoristisk sans. Jeg tror ikke de forstår vitser eller meningen av å være spydig, sarkastisk eller lignende. Derimot tror jeg at de spontant kan glede seg over ting som er gøy, men dette er iverfall for meg noe annet enn humoristisk sans. Jeg tror noe som særpreger oss mennesker er evnen til å planlegge, resonere, filosofere osv. (bevisst tankeprosess som ikke nødvendigvis er knyttet til nåtiden). Og da også evnen til å planlegge noe som er morsomt, eller tenke på noe som er morsomt, tolke ting morsomt osv.

Håper dette ga deg noe innspill, om ikke et definitivt svar.

Lykke til videre med livets små og store mysterier.

Mvh
Rolf-Arne Ølberg
Leder for Dyreavdelingen
Kristiansand Dyrepark

Rolf Arne har sannsynligvis helt rett i sine tanker rundt saken. Forskning viser det samme, at dyr kan glede seg over ting som skjer i nåtiden, men det er ingen ting som tyder på at de har humoristisk sans, slik vi mennesker har. Humor sitter veldig dypt i mennesket, man kan faktisk le før man kan snakke eller gå. Nettopp det faktum at babyer, som har veldig lite forståelse av verden, har en slags form for humor, viser muligens at dette er noe som ligger dypt i vår personlighet, men ikke er til stede hos dyr.

Lik oss på Facebook