Søk i artikler

Hvorfor ser en mp3-fil forskjellig ut når du åpner den i forskjellige programmer?

Du bruker iTunes til å holde styr på musikken din. Du har møysommelig lagret artist, CD, sjanger osv. på hver eneste sang. Hvorfor forsvinner dette om du for eksempel åpner filen i Windows Media Player? Og visa-versa.

I mange år har jeg lurt på hva dette problemet kommer av. Man bruker et program for å organisere musikken. Man får alt til å bli perfekt, for så å overføre det til et nytt program og oppdage at alt er klussa til igjen. For min del bruker jeg iTunes og er relativt nøye på organisering. Så tok iPoden min kvelden og jeg fant ut at jeg ville prøve Windows Media Player, bare for å se at alt arbeidet med å organisere musikk var rett og slett borte. åpner jeg iTunes igjen, er ting tilbake til normalt.

iTunes

Windows Media Player

Windows Explorer

Dette gjelder ikke bare fra program til program, men også fra enhet til enhet. Det samme skjedde da jeg la over musikk til en Sony Ericsson telefon. Og det merkelige er at ikke alle filene klusser seg til.

Når jeg ved en tilfeldighet oppdaget hva dette skyldes, føler jeg min plikt til å dele det med resten av verden, da det garantert er flere som har vridd seg i håret over akkurat dette problemet.

Id3

For å ta det først. Når man legger inn informasjon til en mp3-fil. Lagrer man dette i noe man kaller "metadata", eller "data om data". Denne metadataen ligger lagret i et system man kaller en id3-tag. Denne id3-tagen ligger på slutten av mp3-fila og inneholder all informasjonen om sangen. Det er alt fra enkle ting som artist, sjanger og album til litt mer kompliserte ting som albumbilde, sangtekster og webadresser.

Id3 er i to hovedversjoner. Man har id3v1 og id3v2. Problemet med id3v1 var at det var satt av alt for liten plass til informasjonen. Man hadde kun 128 bytes eller 128 tegn til rådighet. Dette skulle dekke artistnavn, albumnavn, sjanger, årstall og kommentarer. Med andre ord, man hadde trangt om plassen. Hadde man da en artist med et litt langt navn, ble navnet bare kuttet. Ikke heldig. Man manglet også litt informasjon som kan være hendig å ha.

Man laget derfor id3v2. Id3v2 har økt plassen fra 128 byte til 256 millioner byte. Man skal med andre ord være ivrig på å skrive, om man skal fylle denne plassen. Man har også økt de fem informasjonskapslene til id3v1 til 74. Her har man egendefinerte felter å leke seg med og man kan lagre albumbilde direkte i filen. Med andre ord vil albumbilde følge filen hvor hen du åpner den. Praktisk.

Besøk www.id3.org for mer informasjon om id3 taggen.

Her er svaret

Windows og andre programmer bruker primært id3v1 mens iTunes bruker id3v2. Det er hele svaret. Når man legger til en id3v2-tag, blir nødvendigvis og vanligvis ikke id3v1 taggen slettet. De aller fleste filene jeg har i mitt musikkbibliotek hadde dobbel ulik informasjon lagret. Altså en id3v1-tag etterfulgt av en id3v2-tag. Ikke rart det blir kluss.

Så hva kan man gjøre? Man kan bruke et dedikert tagge-program. Jeg brukte id3-TagIT 3, men det er hundre andre gode alternativer å gå for. I id3-TagIT kan man titte på id3v1 og id3v2 på hver enkelt fil.

id3v1


id3v2

Gjennom tagge programmet har man som regel en funksjon for å enten slette id3v1 på filen, som tvinger avspillingsprogrammet til å lese id3v2. Eller evt. kopiere informasjonen som ligger lagret i id3v2 over i id3v1. Hva som lønner seg kommer litt an på hva du skal bruke filen til. Det er nemlig noen lo-end mp3-spillere som ikke leser id3v2. Sletter du dermed id3v1 har du ingen informasjon lengre på disse enhetene. Men har du derimot mp3-spillere som ikke er steinaldersk og spiller primært musikken på PC-en, er mitt tips å bare slette id3v1. Den skaper bare kaos og er en gammel utgått måte å tagge filer på.

Er verden et bedre sted herfra og ut? For min del er den i hvert fall det. Så mange timer jeg har knota med dette problemet. Aldri igjen! Mohahaha...

Lik oss på Facebook