Søk i artikler

Hvorfor kan man ikke putte sølvtøy i oppvaskmaskinen?

Vi har alle hørt det. "IKKE putt sølvtøyet i oppvaskmaskinen!" Sølv er da et ganske så robust materiale. Hvorfor tåler det da ikke å bli vasket?

Sølv er faktisk et metall som ikke har noe problemer i det hele tatt med å bli vasket i oppvaskmaskinen.

For å forklare hvorfor man da ikke kan vaske sølvtøyet i oppvaskmaskinen må vi først gå litt inn på hvordan sølvtøyet er bygget opp. Gaffelen og skjeen er ikke noe problem og er bare å hive inn i oppvaskmaskinen. Det er kniven som er problemet. Sølv er et metall som ikke er så alt for hardt. Sølv egner seg derfor dårlig som knivblad. Dette løser de ved å blande ut, det vil si lage en legering, av sølv på knivbladet. Man blander ut sølvet med for eksempel stål. Dette skaper et mye hardere metall som egner seg til å skjære med.

Men hva er problemet med å vaske stål i oppvaskmaskinen sier du. Det er ikke noe problem. Stål tåler dette utmerket. Men, der stål møter sølv inne i knivskaftet sitter det et slags lim. Det er dette limet som er problemet. Når dette limet kommer i oppvaskmaskinen sveller det opp og tyter ut av knivskaftet og til slutt løsner knivbladet fra skaftet og kniven er ødelagt.

Når dette er sagt skal det sies at alt relativt nytt sølvtøy er laget uten dette limet og tåler derfor utmerket oppvaskmaskin. Har du altså sølvtøy som ikke er tusen år gammelt er det bare å vaske det i oppvaskmaskinen med god samvittighet.

Lik oss på Facebook