Søk i artikler

Hvorfor får ikke Mac-er virus?

Alle Apple-brukere sier det samme. En Mac kan ikke få virus. Hvorfor i huleste bruker ikke banker og andre kritiske institusjoner Mac da?

For å ta det første først. En Mac kan få virus på lik linje som alle andre operativsystemer. Apples operativsystem, OS X (uttales "O.S. ti", for de som ikke visste det) bygger på Linux/Unix. Linux/Unix har generelt vært en sikrere plattform enn for eksempel Windows og det har derfor vært lettere å lage virus til Windows enn Mac.

En annen grunn til at det er færre virus til Mac enn til Windows er fordi virusmakerne ofte sitter på Linux maskiner, og man vil derfor ikke sage over greina man sitter på og lager dermed virus til den andre plattformen. I tillegg har det vært mye flere windowsmaskiner på markedet og det har derfor vært mer attraktivt å lage virus til windows enn til Mac, da man får infisert flere.

Det sagt, skal det sies at Windows XP og enda mer Windows Vista har blitt mye tryggere enn de eldre utgavene av Windows. De lærde strides, men generelt kan man si at en riktig satt opp windowsmaskin er like trygg som en riktig satt opp linuxmaskin (Apple-maskin).

Nå som det blir flere og flere Mac-maskiner på markedet kommer det også flere og flere virus til Mac. Med virus kommer også antivirus-programmer, og det faktum at det finnes mange antivirus-programmer til Mac, beviser bare at det faktisk er mulig å få virus selv om man sitter med en Apple-maskin.

Så, det korte svaret er: Jo, det er i høyeste grad mulig å få virus på en Mac, det er bare ikke så utbredt som hos Windows -enda.

Lik oss på Facebook