Søk i artikler

Hvorfor bruker man en "klapper" når man lager film?

Vi har alle sett det sorte og hvite brettet man holder opp foran kameraet før man roper «action!» Men hva gjør egentlig klapperen?

Klapperen, filmklapperen eller som den heter på engelsk «clapperboard» eller «slateboard» har to funksjoner:

Funksjon 1: Presentere opptaket

Når man lager film er det gjerne flere opptak per scene. For å holde orden på alt dette, skriver man opp hvilken scene man filmer, hvilket opptak det er og informasjon om kameravinkel, hvor mange bilder per sekund, osv på klapperen. Når man så i ettertid skal klippe sammen har man lettere for å finne fram i alle hundrevis, eller noen ganger tusenvis, av opptakene som er gjort.

Moderne klappere har gjerne en whiteboard-overflate, slik at man kan skrive med en ikke-permanent tusj. Litt dyrere klappere har i tillegg også digitale tall som informerer om nøyaktig hvilket tidspunkt og faktisk hvilket bilde i sekundet man ser på. Dette for å enklere synkronisere lyd og bilde som er funksjon nummer to.

Funksjon 2: Synkronisere lyd og bilde

På et profesjonelt filmsett er det vanlig å ta opp lyd og bilde hver for seg. Det er derfor ofte vanlig at man har lyden lagret på en egen lydopptaker, mens bilde ligger på kameraet. Når man i ettertid skal slå sammen lyd og bilde, er man nødt til å treffe nøyaktig. Bare ved å bomme med 1/24 sekund, eller ett bilde, vil man se at ikke lyden stemmer med det man ser på skjermen. Dette ser man særlig når folk prater eller hvis det skjer noe plutselig i filmen.

Ved å bruke klappefunksjonen på klapperen, altså å løfte opp den lille «bommen» øverst, og klappe den sammen, vil man få et distinkt signal på lydbåndet, samtidig som man har filmet nøyaktig øyeblikket man klappet. Man kan dermed helt nøyaktig synkronisere lyd og bilde.

Bommen på sin side er ofte malt i svarte og hvite striper. Dette for å skape mest mulig kontrast, slik at man skal kunne se kontaktpunktet selv i dårlig belysning.

Et tips til hobbyregissører som ikke har en klapper, men allikevel skulle synkronisert lyden. Klapp hendene tydelig foran kameraet. Det gjør samme nytten. Eller, hvis du ikke vil virke så uprofesjonell, finnes det faktisk flere iPad/iPhone/andoid- apper som man også kan bruke. Her kan man skrive informasjon om opptaket og trykke start. Så klapper den for deg. Ganske genialt.

Helt i begynnelsen av dette klippet ser vi klapperen i bruk.

Lik oss på Facebook