Søk i artikler

Hvordan ser et kinesisk tastatur ut?

Det kinesiske skriftspråk består av litt over 40.000 tegn. Hvordan ser et kinesisk tastatur ut?

I den kinesiske daglige skrivingen bruker man ikke noe særlig mer enn "bare" 3000 tegn. Man ville fortsatt trengt 24 vanlige tastatur for å kunne få plass til alle. Og hvis tastaturet deres skal holde til mer enn kun dagligtale, regner man med at ca. 6000 tegn er det man trenger. Et tastatur tilsvarende rundt 50 vanlige tastatur blir vel noe vanskelig å håndteres med.

Det er fire forskjellige måter å løse dette på som brukes i praksis. Den første og enkleste er rett og slett tegnebrett. Kineserne må skrive hver bokstav veldig nøye og tydelig for at ikke bokstaven skal misforståes med en annen. Dette gjør at en datamaskin lett kan skille mellom de forskjellige bokstavene.

Les også: Morsomme tegn i skriftspråket

Så har man et annet system. Det går ut på å skrive inn en firesifret nummerkode for hvert tegn. Dette går veldig tregt og det tar lang tid å lære seg alle tallkombinasjonene, men fordelen er at man kan bruke dette på hvilken som helst datamaskin i dag med kinesiske tegn installert. Denne nummerkoden kan man finne ved å åpne Windows sin Character Map. Start > Kjør > skriv: charmap, trykk enter. Her kan man se alle tegn maskinen klarer å skrive. Trykker man på et av tegnene, vil man i nederste venstre hjørne få opp en firesifret kode. Denne koden kan for eksempel skrives inn i Word ved å holde ALT tasten nede og skrive koden på det numeriske tastaturet.

En tredje variant er å skrive Pinyin. Pinyin er en slags måte å oversette kinesisk til vanlige bokstaver. "pin" betyr stave og "yin" betyr lyd. En enkel forklaring på hvordan man skal skrive Pinyin er å skrive fonetisk. Man skriver ordet på et vanlig tastatur slik som man uttaler det. Høres for så vidt enkelt ut, men problemet er at et kinesisk ord kan ha trykket på forskjellige steder og bety utrolig mye forskjellig avhengig av kontekst. Man løser dette ved å sette nummer etter spesielle stavelser for å angi betydning. Piniyn programmet gjetter ord på samme måte som en mobiltelefon gjør og fullfører tegn. Dette høres for så vidt ut som den beste løsningen, men dessverre gjør alle forskjellige betydningene av ord teknikken noe treg og kranglete å jobbe med.

Den måten som fungerer best heter Wubi. Skal man skrive Wubi er man nødt til å ha et eget sett med Wubitaster. Disse er gjerne en kombinert tast med en annen tast i et vanlig QWERTY tastatur. Man kan da bare bytte til Wubi, men skrive på samme tastaturet. Wubi tastene er fem enkle taster: Venstre-fallende, høyre-fallende, horisontal, vertikal og krok. Man trykker da inn knappene i den rekkefølgen man ville tegnet på papir. Det tar litt tid å lære seg, men med mye trening klarer en god Wubi skriver og skrive rundt 160 tegn i minuttet.

Til sammenligning klarer en som er rask med vanlig skriftspråk opp mot 80 ord pr minutt med et vanlig tastatur. Men man kan ikke helt sammenligne et kinesisk tegn med et ord, mere som stavelser. Med andre ord går det omtrent like fort å skrive kinesisk med Wubi som det gjør for oss å skrive med bokstaver på en datamaskin.

Lik oss på Facebook