Søk i artikler

Hvordan limer teip?

Hva er det som gjør at teip kan sette seg fast i ting? Hva gjør at noe er klissete? Og hvorfor teiper ikke teipen seg fast i seg selv når den blir rullet opp?

Limet på teip ligger i limklassen Pressure Sensitive Adhesive (PSA). Noe som egentlig ikke sier noen ting. Det er selvfølgelig godt bevarte hemmeligheter fra fabrikken hvordan de lager limet og resten av rullen. Det er vanskeligere å finne ut av enn man skulle tro.

Thomas Edison fant opp teipen i 1879. Det var ikke en teip slik vi kjenner den i dag. Den var gummiaktig, og kunne ikke rulles. Dette ble revolusjonert på 1920 tallet, da en kar fra 3M, Richard Drew, gjorde teipen lik den vi kjenner i dag. Han så et potensiale i teip, ingen andre hadde sett før han. Maskeringsteipen var først ut. Denne ble brukt da biler skulle lakkeres. Oppfinnelsen fikk 3M til å gå fra å være et lite sandpapirfirma til å gjøre det stort på teipsiden. I 1930 lanserte 3M kongen av teip. Scotch tape.

Det rare er at hverken Thomas Edison, Richard Drew eller dagens vitenskapsmenn er helt sikre på hva det er som gjør at limet i teipen limer seg fast. Fakta vi har å legge på bordet er at teiplim er laget av polymer. Polymer er lange kjeder av molekyler. Disse floker seg sammen og gjør det vanskelig å dra fra hverandre, men dette forklarer kun hvorfor lim henger fast i lim.

To geniale franske fysikere har kommet nær gåten. De har studert teipen og funnet ut at under et mikroskop er limsiden på teip tettpakket av "fjell og daler", det samme er som regel selv det sletteste materialet man skal lime fast til. Teipen fyller da igjen alle tomrom i underlaget og man får en sugekopp effekt. Smart, men det er mange som mener det er feil fordi man ikke vil få så sterk limeeffekt ved kun sugekoppteorien. Pr. dags dato er dette det nærmeste man er teipgåten, så vi velger å tro på teorien.

Så til spørsmålet om hvorfor teip ikke limer seg til seg selv i rullen. Det var som vi tenkte et oljelignende middel man smører på. Middelet gjør så teipen ikke klister seg til seg selv. Og dette klarer det uten å ødelegge limet i teipen.

Lik oss på Facebook