Søk i artikler

Hva heter kabelen?

Har du lurt på hva slags bildekabel du skal bruke, og hvilken som er best? Vi har laget kabelguiden for deg.

Vi lar tabellen under tale for seg:

BildeBeskrivelse

HDMI

Overfører både lyd og bilde digitalt og ukomprimert, sånn det har sett ut hittil er det denne standarden en må bruke for å kunne overføre bilder fra HD-kilder som HD-DVD –og BluRay-spillere, pga. krypteringen. Dette er den kabelen som gir best bilde, og man får i tillegg lyd med på kjøpet.

DVI

En kabel for overføring av digitale bilder. Har vært brukt noen år allerede til overføring mellom PC og skjerm. Gir akkurat like godt bilde som HDMI., men har ikke samme muligheten som HDMI for å overføre krypterte HD-signaler, og heller ikke lyd.

VGA

Dette er den kabelen som ble/og blir brukt for å overføre RGB signaler mellom PC og de gamle CRT-skjermene (de man hadde før flatskjermene, plasma, LCD osv. kom) og også for å overføre bilde mellom PC og projektor.

RGB

RGB er den signaltypen som går gjennom bildebehandlingen i en tv med minst mulig påvirkning. Sjelden brukt som en egen kabel. RGB overføres stort sett gjennom SCART-kontakten, og står enkelt og greit for Red Green Blue. Hver av disse fargene blir sent for seg selv, noe som gjør at fargegjengivelsen blir VELDIG mye bedre enn ved for eksempel overføring gjennom kompositt. Gir et nesten like bra bilde som HDMI og DVI, og kun et trent, kritisk øye vil kunne se noe særlig forskjell. Enkelte high-end produkter har også egne innganger/utganger for RGB.

Komponent (Y Pb Pr)

Omtrent akkurat det samme som RGB, begge overfører RGB komponenter (RedGreenBlue), men med litt forskjellig "colour-spacing". RGB er den signaltypen som går gjennom TV-en med minst bearbeiding, men på den andre siden så ligger filmer lagret med komponent format på DVD plater... Så det dette blir litt hipp som happ. Er du derimot usikker på om du får overført RGB signalet gjennom SCART-kontakten og har Komponent-inngang på TV-en så kan det jo være smartere å bruke denne, så er du sikker på at du bruker det beste signalet.

S-video (Y/C)

S-Video (Y/C) eller S-VHS kontakt som mange feilaktig kaller det, overfører bildet i to deler, svart/hvitt (y-kanalen) og fargeinformasjonen (c-kanalen). Denne signaltypen er klart å foretrekke fremfor kompositt, men langt ifra best.

Kompositt

Lett gjenkjent som en singel, tynn gul kabel som ofte henger sammen med en hvit- og en rød phonokabel (lyd). Brukes veldig ofte for å koble filmkameraer og lignende til TV-en. Her sendes hele bildesignalet sammen i en greie, og det er opp til TV-en å skille fargene fra hverandre, og behandle bildet i sin helhet. Dette gir det klart dårligste bilde og bør ikke brukes med mindre det er eneste mulighet.

SCART også kalt Euro-Scart

SCART/Euro-Scart brukes som tilkoblings enhet på TV-er, DVD spillere, paraboltunere og videospillere. SCART kontakten har 21 forskjellige pinner og det varierer hvilke pinner som er i bruk. Gjennom denne overføres RGB, S-Video eller kompositt videosignaler, samt lyd og et styresignal. Hvilket av disse som brukes som standard varierer mellom de forskjellige tv-produsentene. JVC tar ofte imot s-video som standard, mens Philips ofte tar imot RGB som standard. Dette kan du imidlertid ofte stille inn på TV-en og eventuelt DVD-spilleren slik at du tar imot det beste signalet (RGB). Har du bare et svart/hvitt bilde på TV-en betyr dette at DVD-spilleren din prøver å sende ut S-Video (Y/C) uten at TV-en klarer å ta imot dette riktig. Selv om du har fargebilde betyr dette ikke uten videre at det er RGB signalet som brukes, det kan også være det dårlige kompositt-video signalet. Så det gjelder å sørge for at både TV og DVD-spiller er satt opp for RGB slik at du får det beste bilde. Sony har som regel en egen inngang spesielt for RGB.

Coaksialkabel

Dette er kabelen du plugger i veggen tar imot tv-signalet gjennom. Her sendes hele bildet + lyden gjennom en kabel (det vil si at bildet overføres på samme måte som gjennom kompositt) noe som så klart gir begrenset kvalitet, men det er nå den eneste måten å ta imot tv-signalet på (med mindre du har parabol) så vi for bare leve med det.

Digital-tv for oss uten parabol står snart utenfor døra å venter, så det er bare å smøre seg med tålmodighet for oss som er lei av skurrete og dårlige tv-bilder…

Lik oss på Facebook