Søk i artikler

Hva er forskjellen på harddisk og RAM?

To komponenter nevnes ofte når man skal kjøpe en datamaskin; nemlig harddisk og minne. Hva er egentlig forskjellen?

Er det ikke det samme?

Men, er ikke minne og harddisk det samme? Feil. Selv om harddisken (HDD) noen ganger blir omtalt som minne, er det ikke nødvendigvis rett. Harddisken er en permanent lagringsenhet, som lagrer informasjonen frem til den blir slettet av en bruker eller et program. Kapasiteten på en harddisk bør oppgis som lagringskapasitet, ikke minne.

Minnet eller RAM-en, er en midlertidig lagringsenhet som mister all dataen når maskinen slås av. Minnet har en betraktelig større hastighet enn harddisken, men mye mindre kapasitet. Derfor egner det seg bedre til informasjon som skrives og slettes løpende.

Størrelse

Men hvorfor har en RAM-modul så mye lavere kapasitet enn en harddisk?

Se for deg et fysisk arkiv med mange mapper og filer. Det er kompakt, men tar lang tid å lete gjennom for å finne den rette filen. Slik kan man se på en vanlig harddisk.

Nå kan du se for deg et bord med mange filer strødd utover. Det tar stor plass, men ettersom man ser filene uten å måtte lete gjennom et stort arkiv fult av mapper, kan man finne fram til den rette filen mye raskere.

Hastighet

Men hvor rask er egentlig en RAM brikke i forhold til en harddisk?

Hvis vi tar utgangspunkt i en RAM brikke som har en hastighet på 1600MHz, vil det si at den kan utføre ca. 1.600.000.000 lese/skrive operasjoner per sekund. En brikke av denne typen vil kunne overføre ca. 12,8 GB per sekund. Dette er mye raskere enn det som er mulig med en harddisk, ettersom en harddisk er koblet til datamaskinen via SATA (Serial Advanced Technology Attachment), som begrenses til 6 Gb per sekund som tilsvarer ca. 600 MB per sekund. Den reelle hastigheten er vanligvis på 50-120 MB per sekund for en HDD, og 200-500 MB/s for en SSD.

hdd ram

SSD?

Som du kanskje la merke til i forrige avsnitt, var det blandet inn forkortelsen «SSD». Hvis du ikke vet hva en SSD er, skal du få en kjapp innføring. SSD står for Solid State Drive, det betyr at den er i en ubevegelig tilstand, altså ingen bevegelige deler slik som en vanlig HDD. Dette gjør at hastigheten på «disken» ikke begrenses til hastigheten på roterende plater, dermed kan hastigheten på en SSD være flere ganger raskere enn en vanlig HDD.

Fartsreduksjon

Mens vi allerede er inne på harddisker, kan jeg også nevne hvorfor en gammel harddisk ofte er tregere enn en ny av akkurat samme type.

Når man bruker en harddisk, blir det sakte, men sikkert lagret filer og deler av filer rundt omkring harddisken. Etter hvert vil filer deles opp og spres på forskjellige deler av disken. Dette vil føre til at det tar enda lengre tid å laste inn den gitte filen, ettersom maskinen må lete gjennom flere deler av harddisken.

Man kan rette opp dette ved å utføre en de-fragmentering, hvor fragmentene av filene blir samlet sammen til ett sted.

Lik oss på Facebook