Søk i artikler

Hva er forskjellen på fargemodellene RGB og CMYK?

Hva er forskjellen på fargemodellene RGB og CMYK? Ofte om tv og data, så hører man om RGB, og CMYK, og hvordan dette påvirker fargene. Men hva er egentlig RGB og CMYK?

RGB og CMYK, er fargemodeller som består av forskjellige farger.

RGB står for "Rød", "Grønn", og "Blå". Dette er alle fargene som trengs, for å lage hvit. Derfor, kalles dette en "additiv fargemodell". Dette, fordi den nettopp legger til lys.

Fig1: Rød, grønn og blå. (RGB) Se hvordan fargene blandet sammen danner en hvit farge.

RGB, brukes til skjermfarger. Tenk deg en svart bakgrunn., som trengs å tilsettes lys, og farger. Da, brukes RBG, for å legge til dette. Så om du går helt inntil skjermen, så vil du kun se masse firkanter, som er røde, grønne, og blå.

Fig2: Når man blander farger i CMYK dannes svart.

CMYK, er en fargemodell, som består av fargene "Cyan" (Lys blå), "Magenta" (Rosa), "Yellow" (Gul), og "Key"(Svart). Dette er de omvendte fargene av RGB, og gjør det til en subtraktiv fargemodell. Det vil si, at den trekker fra farger, eller legger til svart. Om du ser på figur 1, kan du se disse fargene, rundt den hvite fargen. CMYK brukes til trykk. Du kan tenke deg en hvit bakgrunn, som trenger å tilsettes farge. Med dette, fungerer ikke RGB, ettersom RGB legger til hvit. Da må man bruke CMYK, fordi den legger til svart.

Lik oss på Facebook