Søk i artikler

Hvorfor heter det Ola-bukser?

Hvorfor heter det Ola-bukse? Og hva er forskjellen på jeans og denim?

Vi er så heldige at vi har fått tak et brev fra norsk språkråd som beskriver dette. Brevvekslingen er som følger:

Kjære Norsk Språkråd

Hvor kommer forstavelsen "Ola-" fra om tøy, og hva er egentlig "Jeans"? Man sier jo Jeans om ola-bukser på Amerikansk, men det korrekte er vel Denim Jeans eller Denim Jacket, altså dongeri-bukser eller -jakker. Man sier jo ikke Jeans om for eksempel linbukser. Er det denim eller jeans som er det beskrivende ordet for plagget?

Svar fra Språkrådet:

Betegnelsen olabukse har en interessant historie.

Du kjenner sikkert uttrykket Ola nordmann - brukt om den typiske nordmannen, gjennomsnittsnordmannen. Olasoldater var en populær betegnelse på de norske soldatene i Tysklandsbrigaden like etter annen verdenskrig, og ordet blir fremdeles en del brukt om norske soldater som tjenestegjør i utlandet.

Ordet olabukse stammer fra tiden like etter annen verdenskrig og ble brukt om bukser som var laget av dongeri eller annet kraftig og slitesterkt stoff. I midten av 1980-årene fikk Språkrådet opplyst at Tor Wessel Kildal i firmaet Adelsten Kjølnes AS at det var han som var opphavsmannen til ordet olabukse. Han fortalte at buksene først ble laget for gutter i 10--12-årsalderen, og at en håpet å gjøre dem populære ved å knytte navnet til den positive ola-betegnelsen.

Ifølge Store Norske leksikon var ordet jeans opprinnelig den amerikanske betegnelsen på (arbeids)bukser som ble laget av det litt grove bomullsstoffet jean. Dongeri og denim er også betegnelser på kraftige, røffe bomullsstoffer, men ordene kommer fra forskjellige språk.

Jean (amerikansk) er et ensfarget grovt og kraftig stoff, som opprinnelig var vevd av bomull, men som senere også kan være en blanding av bomull og kunstfiber. Jean ble iallfall tidligere vevd av ufarget garn og først farget etter vevingen.

Den språklige opprinnelsen til denim er fransk "de Nîmes", som betyr "fra (byen) Nîmes". Denim er det samme som dongeri, og er altså et kraftig bomullsstoff.

Ordet dongeri har vi fått fra engelsk dungaree, som stammer fra språket hindi. Dongeri er oppkalt etter stedet i India der stoffet først ble vevd, ifølge leksikonet "fra først av brukt til seil og til klær for fattigfolk".

Til forskjell fra jean-stoffet blir denim/dongeri vevd av farget garn.

Ut fra dette er det forståelig at man ikke omtaler linbukser som jeans -- de er jo laget av lin.

Jeg synes at vi på norsk kan fortsette å bruke betegnelsen olabukse -- eventuelt dongeribukse og dongerijakke, og også dongeriskjørt. å bruke denim om selve plaggene blir galt siden det bare er navnet på stoffet plaggene er sydd av.

Med hilsen
Ingrid Dahlø
rådgiver

Lik oss på Facebook