Søk i artikler

Forskjellen på kork og lokk

Hva definerer en kork og hva definerer et lokk? Alle har en forståelse av hva som er hva, men det er verre å definere enn man skulle tro.

Det skulle vise seg å være mye, mye verre å svare på dette spørsmålet enn man skulle tro. Vi sendte Norsk Språkråd et brev, uten hell. Vi tydde til ordboka, uten hell. Endeløse diskusjoner ender hvert fall i noe vi mener er et svar.

Det første vi tenkte var at en kork skrur man og et lokk legger man. Men dette ble slaktet fort av syltetøyglasset som har lokk man skrur på. Og vinflaska har kork man setter nedi.

Størrelse ble neste. Kork er liten og lokk er stor. Det stemmer ikke. Man har lokk på barberskummet sitt som er mindre enn korken som dekker en sparkeltube.

Vi så på ordboka som definerer det slik:
Lokk: Noe til å lukke en åpning på en beholder, et skrin e. l.
Kork: Kapsel

Det ble foreslått at lokk er metall, men malingsspann kan ha plastlokk. Men det er her vi er inne på svaret tror vi.

Ordet kork kommer fra korketreet. Fra korketreet laget man korker, som man brukte i flasker. Etter plastikk og metall kom på flasker har man beholdt ordet kork. Dermed er det kork på flasker og lokk på alt annet.

Det er dessverre noen hull. En tusj har kork og er ikke en flaske. Tusjkorken er også kjent som hette, men blir altså ofte kalt kork.

Oljefat er ikke en flaske, men har kork. Korken, som sitter oppå lokket, er såpass lik en bruskork, at dette kan være svaret.

En flaske kan også ha et såkalt vippelokk.

Det endelige svaret blir vel at en kork er opprinnelig korker laget av korketreet, men man definerer lokk og kork ut ifra funksjon, form, størrelse og hva den sitter over og holder på.

Lik oss på Facebook