Søk i artikler

Ting du trodde du kunne, som viser seg å være sprøyt

Mikrobølgeovnen varmer ikke innenifra og ut, bananer vokser ikke på trær og Thomas Edison fant ikke opp lyspæren. Her er en samling av ting du trodde du visste, men som faktisk er feil.

Det er en del misoppfatninger der ute som vi ønsker å få klarhet i. Vi tar derfor på oss Mythbusters-hatten og avliver seiglivede myter.

Mikrobølgeovnen varmer ikke maten innenifra og ut. En mikrobølgeovn varmer maten med mikrobølger som avtar straks de kommer i kontakt med materie. Hvor langt inn mikrobølgene penetrerer kommer an på hva man varmer opp. I kjøtt for eksempel, trenger mikrobølgene inn ca. en centimeter. Alle som har prøvd å tine kjøttdeig vil kjenne til dette.

Mikrobølgeovnen varmer ikke ved å interferens. Det er mange som tror at mikrobølgeovnen varmer ved å sende ut mikrobølger med samme frekvens som vannmolekyler, slik at de vibrerer i takt med mikrobølgene. Dette er feil. For å oppnå dette måtte man hatt mikrobølger på nær 20 GHz, som ville fungert svært dårlig til å varme mat. Mikrobølgeovner varmer mat ved hjelp av "dielektrisk oppvarming". Mikrobølgene har normalt en frekvens på 2,450 GHz.

Man blir ikke varmere av alkohol. Sansene kan bli sløvet så man ikke kjenner kulden like godt, men man blir ikke varmere. Faktisk kan alkohol øke blodstrømningen ut i huden, som faktisk gjør at man mister varme fortere og faktisk blir kaldere.

Barbering gjør ikke at hår vokser sterkere eller mørkere tilbake. Barbering gjør at håret får en skarp kant som kan oppleves spissere, det gjør også at det vokser ut nye hår som ikke er slitt enda, som er stivere i før de blir tilstrekkelig slitt.

En flyvinge gir ikke løft fordi luften beveger seg fortere på oversiden enn på undersiden. Hvordan en flyvinge fungerer er veldig komplisert, men vinkelen på vingen i forhold til flyretningen er veldig mye viktigere enn selve formen for å skape løft.

Luft som deles av en flyvinge møtes ikke på baksiden av vingen igjen. Etter flyet har passert er det skapt en forskyvning i luften som vi opplever som turbulens.

I kampsport er ikke svart belte høyeste grad. Svart belte vil i mange tilfeller si at man mestrer grunnprinsippene. Rangering forbi svart belte varierer fra kampsport til kampsport. Judo for eksempel har rød- og hvitstripet belte og helt rødt belte over svart.  

Det er ikke farlig å vekke folk som går i søvne. Det kan derimot være farlig å ikke vekke folk som går i søvne, da de kan falle eller slå seg.

Kvekk fra ender lager ekko på lik linje som alle andre lyder.

Albert Einstein strøk ikke i matematikk. Einstein var ikke overaskende helt rå i matte og utmerket seg på skolen.

Frankenstein var ikke et monster. Victor Frankenstein er navnet på vitenskapsmannen som skapte et monster som omtales som Frankensteins monster. Victor Frankenstein var heller ikke en doktor som det ofte blir sagt. Victor Frankenstein var en legestudent.

Hvis man deler en mark i to vil ikke delene leve hver for seg. I noen tilfeller vil delen med hode klare å overleve, mens den andre delen vi dø.

Napoleon var ikke lav av vekst. Han var faktisk noe høyere enn gjennomsnittet på begynnelsen av 1800-tallet. Napoleon var 169 cm høy.

Tungen har ikke smaksområder som man ofte hører. Noen kan ha en litt sterkere følelse av en smak på noen områder av tungen, men stort sett er smaksløkene jevnt distribuert over tungens overflate.

Man har ikke fire smaker, men fem. Surt, søtt, salt, bittert og umami er de fem smakene.

Thomas Edison fant ikke opp lyspæren. I 1880 forbedret han designet på en allerede oppfunnet lyspære slik at den ble mye mer praktisk i bruk. Edisons design var kortlivet og ble erstattet ett år senere av Joseph Swan som hadde et enda mer effektivt design.

Hår og negler vokser ikke etter man har avgått med døden. Det som kan skje er at huden trekker seg tilbake og skrumper inn, som gjør at det kan se ut som om håret og neglene har vokst.

Meteoritter er ikke varme når de treffer bakken. Meteoritter tar fyr i det de kommer inn i vår atmosfære grunnet en enorm varme som utvikler seg i det luften foran meteoritten komprimeres. Den smeltede massen blir umiddelbart blåst bort fra resten av steinen, slik at varmen ikke rekker å forplante seg inn i kjernen. Faktisk blir meteoritter ofte funnet med frost på.

Les også: Hva er forskjellen på meteor, meteoritt, komet og asteroide?

Flaggermus er ikke blinde. De fleste flaggermus bruker ekkolokasjon som primærsans for å navigere. Men flaggermus har øyne som kan se i mørket. Noen flaggermus som megaflaggermus og mikroflaggermus bruker ikke ekkolokasjon og har utrolig godt nattesyn.

Megaflaggermus bruker øynene til å navigere og har utmerket nattesyn.

Marie Antoinette sa aldri ordene "hvis det er tomt for brød, hvorfor spiser de ikke kake?" da det var hungersnød i Frankrike. Antoinette var en upopulær leder og ordene har i ettertid blitt knyttet til henne.

Heller man rødvin i rødvinssaus, tar det lang tid før alkoholen forsvinner. Om man lar rødvinssausen stå å putre i en hel time er fortsatt 25 prosent av alkoholen igjen. Etter tre timer er 10 prosent av alkoholen fortsatt gjenværende.

Struts putter ikke hodet i sanden når de er redde.

Vegetarianere får i seg nok proteiner. I et vanlig kosthold vil en vegetarianer få i seg mer enn nok av proteiner av melke- og eggeprodukter.

Menn tenker ikke på sex hvert syvende sekund. Dette er aldri blitt testet, men undersøkelser viser at dette er en sterk overdrivelse.

Vi bruker 100% av hjernen. Man hører ofte at man bruker kun 10% av hjernens kapasitet. Dette er feil. Man bruker sjeldent mer enn 10% av gangen, men selv da er mer aktivt enn det man klarer å måle. Inaktive hjerneceller er også en del av aktiviteten. En harddisk inneholder 1-ere og 0-er. Men man kan ikke si at 0-ene er ubrukt kapasitet. De har en nytte, selv om de er "inaktive".

Den forbudte frukt var ikke et eple. Dette er ikke skrevet noe sted, og kun en antagelse. Originalteksten nevner kun tre og frukt, men sier altså ingenting om hvilken type frukt.

Melk øker ikke produksjonen av snørr eller slim. Det er derfor uproblematisk å drikke melk mens man er forkjølet.

Man kan ikke få vorter av å ta på en padde. Vorter på mennesker kommer av et virus som kun angriper mennesker.

Mesteparten av varmen forsvinner ikke ut av hodet. Hvis dette hadde vært tilfellet ville det vært varmere å gå naken med lue enn påkledd uten lue. Som regel er hodet den eneste delen av kroppen som ikke er påkledd, som gjør at mye av varmen vil forsvinne ut fra nettopp hodet. Men det er kun fordi det er den eneste bare delen av kroppen. Hos spedbarn, med et proporsjonalt stort hode, vil også hodet stå for en stor del av varmetapet.

Det er ikke fare for at en fugleunge blir avvist av moren hvis man plukker den opp. Mange tror at man vil gi fuglungen lukt av menneske og at den dermed vil bli utstøtt av moren. Dette er helt feil. Fugler har ekstremt dårlig luktesans.

Årets sesonger skapes ikke av avstanden til solen. Sesonger skapes av vinkelen jorden har mot solen. Når den nordlige halvkule lener seg mot solen får vi i Norge sommer, når den nordlige halvkule lener seg fra solen får vi vinter. Dette er grunnen til at den nordlige og sørlige halvkule har motsatt sommer og vinter.

Å spise før man bader har ingen sammenheng med krampe. Dette er trolig et triks funnet på av foreldre, slik at man skulle få litt fri under middagen på stranden.

Vikinger hadde ikke horn på hjelmen. Vikinger brukte gjerne en tettsittende hjelm med en metallbit stikkende ned foran nesen.

En vikinghjelm hadde ikke horn.

Okser blir ikke provosert av fargen rød. Okser ser faktisk bare i to farger, slik at rød ikke skiller seg fra andre farger.

Elefanter går ikke til elefankirkegårder for å dø.

Vi har mer enn fem sanser. Hørsel, lukt, berøring, smak og syn er ofte de eneste sansene vi hører om. En sans er en måte for hjernen å få inn informasjon på. Faktisk mener noen at vi har hele 20 sanser. Disse sansene inkluderer også balanse, akselerasjon, smerte, posisjon på kropp og lemmer, relativ temperatur, tid, kløe, trykk, sult, mett, trang til å gå på do og karbondioksid-nivå i blodet.

Hjernefunksjoner er ikke delt absolutt på høyre og venstre hjernehalvdel. Noen hjernefunksjoner har en hovedtyngde på en av halvdelene, men hjernen er kompleks, og man trenger begge halvdelene for å fungere uten feil.

Sherlock Holmes sa aldri "Elementært kjære Watson", og røkte ikke pipe. Dette er en tolkning som er i filmen "The return of Sherlock Holmes" fra 1929.

Henry Ford fant ikke om samlebåndet. Samlebånd er noe som har vært gjennom alle tider. Henry Ford systematiserte og forbedret prosessen en del og var dermed med på å modernisere samlebånd-tankegangen.

Lyn slår ned på samme sted hele tiden. Man sier ofte at lyn ikke kan slå ned på samme sted flere ganger. Dette stemmer ikke. Lynet slår ned der det enklest kommer til jord. Høye bygninger for eksempel vil være en snarvei til jord og blir derfor bombardert med lyn under hver eneste tordenstorm.

Om man slipper en mynt fra en høy bygning vil den ikke gå gjennom en person. En mynt oppnår fort sin maksimalhastighet. Får man dermed en mynt i hodet fra en høy bygning vil man få vondt, men den vil ikke gå gjennom kroppen på noen måte.

Christopher Columbus oppdaget ikke Amerika. Dette var det vikingen fra Norge, Leif Ericson som gjorde 500 år før Columbus.

Den kinesiske mur er ikke synlig fra verdensrommet. Faktisk er ingen menneskeskapt bygning synlig fra verdensrommet. Hvis ikke man teller lys på nattestid da.

Ingen menneskeskapte bygninger kan sees fra universet. Heller ikke den kinesiske mur.

Svarte hull suger ikke inn alt rundt seg. Et svart hull er en kollapset stjerne, og har dermed ikke mer gravitasjon enn stjernen hadde før den kollapset. Men, siden et sort hull er så lite, kan man komme nærmere sentrum av gravitasjonen, og man vil dermed oppleve en svært mye høyere gravitasjon på overflaten.

Koffeinholdig drikke er ikke dehydrerende. Koffein i seg selv har en mild dehydrerende effekt, men væsken man får i seg gjennom for eksempel kaffe, er så mye mer at koffeinen blir ubetydelig i den sammenheng.

Genet for rødt hår er ikke i ferd med å dø ut.

Å drikke åtte glass om dagen er ikke bra for din helse. Det er ingen studier som viser noen som helst sammenheng mellom å drikke mye og god helse.

Hårprodukter kan ikke rette opp i ødelagte hårtupper.

Tyggis ligger ikke i magen i årevis. Tyggis blir ikke brutt ned, men en svelget tyggegummi blir med resten av maten ut og blir ikke liggende i magen.

Man får nye hjerneceller hele livet. Det er vanlig å tro at man er født med et gitt antall hjerneceller, og at man ikke får nye i løpet av livet. Dette er feil. Antallet hjerneceller vokser over livets løp.

Man får ikke leddgikt av å "knekke" leddene sine.

Humler er bygget for å fly. Det er en vanlig oppfatning at humler er for store, og har for små vinger til å kunne fly. Dette er feil. Humlen er faktisk en av de best studerte insektene når det kommer til flyving. Den høye frekvensen kombinert med en vridning i vingene gjør at de har løftekraft i massevis.

Kameleoner bruker ikke fargene sine til kamuflasje. Fargene brukes primært for å regulere temperaturen eller til å kommunisere. Noen få arter bruker det aktivt i kamuflasje, men dette hører med til unntakene.

Bananer vokser ikke på trær. Bananer vokser faktisk på en urt. Det kreves nemlig en stamme for å klassifisere noe til et tre. Et banantre på sin side har bare myke blader som ligger rullet opp mot hverandre og skaper noe som ligner en stamme.

Bananer vokser ikke på trær, men på urter.

Lik oss på Facebook