Søk i artikler

Regler i rundkjøring

Vi har skrevet ned regler for kjøring i rundkjøring. En gang for alle. Svart på hvitt. Dette fordi vi vet mange sliter med nettopp rundkjøringer.

Norges rundkjøringsregler finner du her: Statens Vegvesen. Men for alle dere som ikke orker å lese kryptisk lovkode. Skal vi forenkle det en del.

Det er lagt vekt på at man må være aktpågivende å forsiktig i rundkjøringen, slik som man ellers er i trafikken. Man må derfor, når man nærmer seg rundkjøringen, være forsiktig og kjøre sakte. Man har, som man burde ha fått med seg, vikeplikt for alle biler inne i rundkjøringen.

Dette var det enkle, så til det litt verre. Hvor skal man plassere seg i rundkjøringen, og hvordan er det korrekt å blinke?

Det er egentlig veldig enkelt. Skal man ut etter halve rundkjøringen, skal man benytte innerste fil. Dette er ikke halve rundkjøringen i grader, men i utkjøringer. For å ta et eksempel: Er man i en rundkjøring med tre utkjørsler og skal ut første eller andre legger man seg i ytterste fil. Skal man derimot ut tredje eller helt rundt (der man kom fra), legger man seg i innerste fil.

Syklister blir oppfordret til å holde høyre felt, så pass på sidespeilet i det du svinger ut.

Så over til blinkingen. Dette var egentlig grunnen til at vi valgte å skrive om temaet. En evig krangling redaksjonen skal omsider legges død. Man SKAL blinke UT av rundkjøringen. Man skal blinke og vise med plasseringen av bilen tydelig at man skal ut av rundkjøringen. Men pass på ikke for tidlig, da dette kan feiltolkes til forrige utkjørsel.

Man KAN blinke INN i rundkjøringen. Dette ansees som god skikk, og er en del av EU reglene. For dere fedre som måtte reise seg av frustrasjon nå, det er faktisk en grunn for dette. Man forteller bilister som står å venter på å komme inn i rundkjøringen at man hvert fall ikke skal ut. Man skal videre og har ikke bare glemt å blinke.

Det bør sies at det er dårlig med absolutte regler for rundkjøring. I visse kommer reglen med videre kjøring inn. Den sier noe sånt som at hvis det er bedre for videre kjøring at man bruker "gal" fil, så har man lov. Med andre ord er, er ikke rundkjøring det letteste i trafikken.

HvaForNo oppfordrer alle til å blinke inn og ut av rundkjøringer. God tur!

Lik oss på Facebook