Søk i artikler

Når kan man ringe nødnummer 113?

Hvor ille må en ting være før man kan ringe nødnummer 113? Finnes det noen fast regel? Og hvorfor er ikke 111 et nødnummer?

Ringer man medisinsk nødnummer 113 kommer man til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral eller «AMK». AMK vil veilede innringeren og sende ut ambulanse hvis det er behov for det.

Det er ingen fast regel på når det er «alvorlig nok» for å ringe 113. En tommelfingerregel er at hvis du tror at tilstanden er farlig, eller straks kan bli det, er det bare å ringe. Er du usikker er det bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

For å få mest mulig effektiv oppfølging skal man redegjøre for hvor, hva, hvem - i den rekkefølgen - når man ringer inn. Åpne derfor med å fortelle hvor du er. Hvis det kan være vanskelig for ambulansen å komme frem til stedet, er det viktig at du opplyser om dette. Fortell så hva som har skjedd. Og så hvem du er og hvem du eventuelt ringer på vegne av. Glemmer du denne hvor-hva-hvem rekkefølgen er det ingen krise. Personen du snakker med vil veilede deg gjennom.

Det er viktig å uttale 113 som «en-en-tre» og ikke «hundreogtretten» eller tilsvarende. Ved å alltid si en-en-tre vil man gjøre det enklere for barn og funksjonshemmede å forstå nummeret.

I skrivende stund diskuteres det å samle alle nødnummer til 112. Dette er gjort i store deler av Europa, og gjør at man slipper å huske på dagens tredeling:
 - 110 : Brann
 - 112 : Politi
 - 113 : Ambulanse

Hvorfor brukes ikke nødnummer 111?

Det virker kanskje ulogisk at man har hoppet over 111 i rekken av norske nødnummer. Men det er faktisk en veldig god grunn. 111 var nemlig i bruk i Norge til utpå 90-tallet en gang. På gamle fasttelefoner, hvor man la på røret over en knapp som brøt linjen, var det nemlig et problem. Det viser seg at i det man legger på røret, sender knappen ut et signal som tolkes som et 1-tall. Ikke noe problem hvis man la på røret, men hvis man vasket telefonen med røret av eller et barn tok av røret og trykket gjentatte ganger på den store knappen, ble faktisk 111 ringt opp. Det var faktisk et problem at folk ringte 111 ved en feil, så man valgte å endre 111 som tidligere var brann, til 110.

En ekstra bonusopplysning er at det amerikanske nødnummeret 911 er så innarbeidet i Norge gjennom amerikansk film og TV-serier at man har valgt å videresende 911 til 113 i Norge. Det fungerer altså å ringe 911 som nødnummer her også.

Lik oss på Facebook