Søk i artikler

Kan man hoppe for å redde seg i en fallende heis?

Hvis man står i en heis som plutselig faller, kan man redde livet ved å hoppe rett før heisen treffer bakken?

Nei, det kan man ikke. Si at heisen faller ned i 100 km/t. Med andre ord faller du også i 100km/t. Så venter du til rett før det smeller og hopper så høyt du kan. Hoppet ditt vil kanskje gi deg en fart på si 2km/t oppover i forhold til heisen. Din fart mot bakken vil nå være 100-2 altså 98km/t. Dette vil naturligvis også drepe deg.

Poenget er at et hopp vil være så mye mindre enn hastigheten til den fallende heisen at det ikke vil ha noe å si. Hadde man derimot klart å hoppe oppover like fort som heisen faller, og hopper på nøyaktig riktig tid, så du ikke krasjer hodet gjennom taket på heisen, ville man i teorien kunne overleve. Problemet er at intet menneske er i nærheten av å klare noe sånt. Og hadde man vært sterk nok til å gjøre et sånt hopp, ville bein og muskler være nødt til å være så sterke at man sannsynligvis ville overlevd fallet ved å bare stå stille og stritte imot.

Det beste å gjøre hvis du skulle befinne deg i en fallende heis er å legge helt flat på gulvet. Dette vil spre energien på størst mulig område og dermed kanskje være nok til at du overlever.

En god nyhet er at alle heiser er utstyrt med doble eller triple kabler Sjansen for at kablene ryker er dermed ufattelig liten. Det er vel knapt registrert tilfeller hvor dette har skjedd. Videre, hvis kablene på en eller annen måte skulle ryke, er heisen utstyrt med bremser som automatisk slår seg på i det kablene ryker. Disse bremsene vil holde heisen stille, slik at man kan rømme ut til en av etasjene. Hvis bremsene av en eller annen grunn skulle ryke, vil heisen falle nedover heissjakten og dytte en boble av luft under seg. Når den nærmer seg bakken, vil denne luften danne en luftpute som vil bremse fallet betraktelig. Med andre ord, er sjansen ufattelig liten for at en heis skal falle i bakken slik at man omkommer.

Lik oss på Facebook