Søk i artikler

Kan et land gå konkurs?

Hva skjer hvis et land får så store problemer at det ikke klarer å betjene gjelden? Vil det da gå konkurs?

Land går konkurs rett som det er. Det er riktignok ingen land i Europa som har gått konkurs etter andre verdenskrig, men land i for eksempel Sør-Amerika har en tendens til å slite med å betjene gjeld.

Når et land går konkurs skjer det ikke på samme måte som hvis en bedrift går konkurs og man erklærer ikke landet "konkurs". Man sier heller at landet er "insolvent". Med andre ord, landet klarer ikke lenger å betjene gjelden sin til utlandet. Så hva gjør man?

Alternativ en: Man kan gjøre som Tyskland gjorde etter første verdenskrig. Man kan begynne å trykke penger til den store gullmedaljen slik at man kan betale ned gjeld med alle de ferske pengene. Dette er selvfølgelig ingen ideell løsning, da det eneste man oppnår er hyperinflasjon. Med andre ord mister pengene sin verdi fordi det er så mye av det. Trykking av penger er egentlig bare en forverring av situasjonen, og man kommer før eller siden til alternativ to.

Alternativ to: Den "riktige" måten et land går konkurs på er å gå inn i en dialog med kreditorene. Her vil man som regel komme til en enighet om at noe av gjelden blir slettet og man endrer betalingsvilkårene slik at det blir mulig for landet å betjene gjelden. Som regel er det IMF (The International Money Fund) som står for denne meglingen. Landet kan også få krav om innsikt og kontroll fra IMF. IMF kan dermed gå inn og styre pengebruken til landet til de er på beina igjen. Som regel går dette på at landet må endre pengepolitikk. At en og annen statsleder er blitt kastet på denne måten har vel også skjedd.

Det er ingen form for konkursbo når et land går dukken slik det er når en bedrift går konkurs. De som har investert penger har stor kjangs for å tape alt. Tough luck.

Lik oss på Facebook