Søk i artikler

Kan blinde ha høydeskrekk?

Høydeskrekk er en følelse vi gjerne forbinder med synet. Er det dermed mulig at blinde har høydeskrekk?

Noen ganger dukker det opp spørsmål fra lesere hvor man blir sittende å smile. ”Har blinde høydeskrekk?” er nettopp et sånt spørsmål. Det er så banalt enkelt, men allikevel et så godt spørsmål.

For å finne ut av mysteriet gjorde vi det eneste naturlige, nemlig å ringe Norges blindeforbund. Morsomt var det at dette var et spørsmål blindeforbundet helt tydelig ikke hadde fått, eller tenkt på før. Det ble mye latter og god stemning i andre enden av telefonrøret.

Etter mye fram og tilbake ble vi enige om at de skulle bruke noen runder internt, og komme tilbake til oss så fort de hadde noe. En uke gikk, hvor vi på vår side snakket med blinde om deres erfaring rundt høydeskrekk.

Da dette er en undersøkelse gjort på svært få mennesker skal man ikke ta resultatet som en vitenskapelig sannhet. Allikevel, på spørsmålet om blinde kan ha høydeskrekk, kan det virke som følgende:

Har man tidligere hatt syn, og blitt blind i løpet av livet, vil man ha et minne av høyder og den svimlende følelsen man får når man titter ned i en avgrunn. Man tar derfor gjerne med seg høydeskrekken inn i de blindes verden. Det kan virke som om effekten blir noe dempet, men allikevel sterkt nok til at det kan klassifiseres som høydeskrekk.

Er man derimot født blind stiller det seg annerledes. Her må man se for seg konseptet høyde, noe som ikke er farlig i seg selv. Det som dermed er overraskende er at selv folk som er født blinde kan ha høydeskrekk. Dette ser ut til å være relativt uvanlig, i hvert fall mye mindre vanlig enn hos seende og blinde som tidligere har hatt syn. Men vi har vært i kontakt med mennesker som er født blinde, og forteller at de fortsatt lider av høydeskrekk.

Det korte svaret er dermed: Ja, blinde kan ha hødeskrekk.

Lik oss på Facebook