Søk i artikler

Hvorfor stiller vi klokka til sommertid?

Hva er grunnen til at vi stiller klokka? Er det ikke enklere å bare holde en fast tid gjennom hele året? Er det noen konkrete fordeler eller ulemper med? Og hvilken vei stiller vi klokka?

Dette var noe arbeiderbevegelsen bestemte i 1916 fordi de ikke ville jobbe i mørke, ved å stille klokken ble det fortere lyst for dem. Vi stiller klokken siste helgen i Mars (+1 time) og siste helgen i Oktober (-1 time). Dette skal skje klokken 2, natt til søndag.

Så til litt fakta rundt denne stillingen av klokka: Barer har ofte lov til å servere alkohol til klokken 2. Hva skjer så i oktober? Kan dem ha oppe en ekstra time da, siden klokken 2 blir klokken stilt tilbake til 1. Svaret er nei. Regelen sier at de må slutte å servere alkohol klokken 01:59. Dermed rekker de ikke stille klokka tilbake før det er for sent.

Er det noen konkrete fordeler og ulemper? Det er det så klart. Man har de åpenlyse som at faktisk dagen blir "lengre" om sommeren, man slipper en time med mørke om vinteren osv, osv. Det er faktisk gjort undersøkelser på dette og det viser seg at nærmere 70% av oss mennesker liker denne ordningen.

Andre fordeler har det også. Kraftselskapene kan fortelle at denne ordningen gjør at vi bruker mindre strøm. Man har en time mindre å holde det lyst i stua, se på TV osv. Man har også en økning i effektivitet på arbeidsplassene og 1% mindre trafikkulykker etter klokken er stilt. Dette av den enkle grunn at folk er mer opplagt og det er lysere ute.

Det er så klart ulemper. Ikke bare kan det være frustrerende å forandre døgnrytmen. Det er kanskje ikke det store problem for de fleste av oss, men mennesker med søvnproblemer merker dette veldig godt. Og ikke minst dyr. Bønder har problemer med at dyra deres sliter med å tilpasse seg en time i deres daglige rutine.

En huskeregel for å huske hvilken vei man skal stille: "Spring forward, fall back" eller "Still alltid mot sommeren".

Lik oss på Facebook