Søk i artikler

Hvorfor heter osten «G35»?

Brunosten «Gudbrandsdalsost» går også under navnet «G35». Hvorfor det?

Ost lages ved å yste melk. Å yste betyr at man skiller melken i to deler: Myse og ostemasse. For å dele melken i myse og ostemasse varmet man i gamle dager opp melken og lot den surne slik at melken skilte seg. Nå til dags tilsetter man et enzym ved navn løype. Løypen koagulerer melkeproteinet og får det til å klumpe seg til ostemasse. Man kan dermed ta ut ostemassen og man sitter igjen med myse. Ostemassen blir brukt til å produsere de fleste typer oster, men ikke brunost. I produksjon av brunost bruker man myse istedet.

Historisk har myse vært et avfallsprodukt i osteproduksjon. Det ble gitt til husdyra, men hadde liten annen bruksverdi. Men en gang på midten av 1600-tallet begynte man å bruke mysen i osteproduksjon og den såkalte «myseosten» så dagens lys. Brunosten, slik vi kjenner den i dag, dateres tilbake til 1863 da en budeie på Solbråtsetra i Gudbrandsdalen blandet fløte i stedet for geitemelk i myseosten. Den norske brunosten var født. Brunost er dermed en felles betegnelse på ost laget av myse med tilsetning av ku- eller geitemelk.

Les også: Hvorfor har noen ostehøvler riller?

Så hvorfor «G35»?

G står for geitemelk. Altså at det inngår geitemelk i osten. Mens 35 er fettprosenten. «Men» sier du. På pakken til G35 står det at den inneholder 29% fett, ikke 35. Og det er helt korrekt. Fettprosenten på 35 er målt i ostens tørrstoff. Altså hvis man fjerner vannet. G35 består av ca 20% vann. Fjern dette og fettprosenten er ikke lenger 29, men 35.

Visste du forresten at det meste av proteinpulveret man får kjøpt i butikken er laget av myse, eller «whey» som det står på boksen. Whey er det engelske ordet på myse. Så vet du det.

Lik oss på Facebook