Søk i artikler

Hvorfor har vinflasker en bul på undersiden?

Du har sikkert lagt merke til at stort sett alle vinflasker har en bul inn under. Hvorfor det?

Det går mange teorier på dette. Alt fra at bunnfallet skal legge seg på en spesiell måte til at flaskene blir lettere å stable. Det sies også at det er lettere for en kelner å helle fra flasken når den har denne bulen. Alt dette kan naturligvis stemme, men det er ikke grunnen til at bulen ble introdusert.

For å finne ut av denne bulen må vi helt tilbake til 1600 da glassflasken ble introdusert som beholder for vin. Frem til da hadde man laget glass ved å smelte sand over trekull. Problemet med trekull er at det brenner ved for lav varme. Glass laget på trekull blir derfor for svakt til å bruke som vinflasker. Så begynte man å bruke fossilt trekull, og man klarte å lage sterkt nok glass til flaskebruk.

Det var to måter man kunne lage glassflasker på. Støpning eller blåsing. Uansett, så hadde man problemer med at flaskebunnen ikke ble helt flat. Det var derfor problematisk å ha flasken stående på et flatt bord. Løsningen ble å dytte en del av flasken inn i seg selv. 1700 tallet kom og man ble litt overivrig på denne bulen, som nå hadde fått navnet "Ararats fjell". Vinflasker fra 1700-tallet hadde gjerne bunnen dyttet halvveis opp i flasken.

Å ha et Ararats fjell halvveis opp i flasken er nok ikke den mest økonomiske måten å lagre vin på, så man tonet det hele ned fram til dagens flasker hvor nye produksjonsmetoder gjør at det ikke lenger er nødvendig med denne bulen for å få flasken til å stå støtt. Men, tradisjonell som vinindustrien er, har man valgt å beholde den av historiske grunner.

Tusen takk til Frithjof Nicolaysen fra Arcus for utfyllende informasjon om vinflaskens historie.

Lik oss på Facebook