Søk i artikler

Hvorfor har noen ostehøvler riller?

Noen ostehøvler kommer med riller i kniven, som gjør at osten får et mønster. Hva er grunnen til dette?

Ostehøvelen er som kjent en norsk oppfinnelse. Den ble faktisk funnet opp så tidlig som i 1925 av Thor Bjørklund fra Lillehammer. Ostehøvelen er en genial oppfinnelse som brukes i store deler av verden, og må vel sies å være den beste måten å lage osteskiver på.

Men, så til spørsmålet. Hvorfor har det seg at noen ostehøvler har riller? Grunnen til dette er historisk. Den tidlige ostehøvelen var laget av et metall som gjorde at man hadde problemer med at osten klistret seg til høvelen. Dette problemet kan man enkelt løse på to måter: Enten kan man lage selve høvelen kortere, men da mister man stabilitet i høvelen og man vil variere skjærevinkelen, og dermed tykkelsen på osten. Man fant derfor en bedre måte, nemlig å lage riller i høvelen. Det ble dermed mindre overflate som kom i kontakt med osteskiven. Mindre kontakt mellom overflatene er lik mindre friksjon, som igjen betyr fine, ukrøllede osteskiver.

Ostehøvelteknologien har hatt noen år på å modne. Dagens høyteknologiske høvler har derfor ikke lenger problemer med at osteskiven klistrer seg til høvelen. Man bruker materialer med lav friksjon og dermed glir osten av høvelen uten problemer. Men, man har valgt å beholde den rillete modellen av flere grunner. Det ser pent ut, man holder på tradisjoner og mange bruker ostehøvelen til å kutte opp frukt og grønnsaker. Det vil for eksempel være enklere å steke gulrotskiver kuttet med en rillet høvel, da den ikke setter seg så lett fast i pannen.

Lik oss på Facebook