Søk i artikler

Hvorfor er tommestokken feil vei?

Tommestokker, eller meterstokker, er feil vei. Man er nødt til å bøye stokken hvis man ikke åpner den fullstendig. Hvorfor det?

Alle som har brukt en tommestokk vet hvor irriterende det er. Man prøver å måle noe uten å åpne hele stokken og ender med å bøye den til bristepunktet. Alternativt må man rette ut hele stokken slik at den blir flat, men det har man selvfølgelig ikke plass til, så man ender opp med å rette den helt ut, knekke den i en 90-grader på midten og kløne oppunder garderobeskapet for å få gjort en enkel måling. Alternativt kan man legge tommestokken flatt, opp-ned, og måle seg fra to meter og nedover.

Hvorfor må det være sånn? Hvorfor kan ikke tommestokken være motsatt vei, slik at man kan åpne opp ett ledd hvis man skal måle noe kort, legge den flatt, og få målingen korrekt.

Det var ikke annet å gjøre enn å ringe Hultafors, som var merket på tommestokken vi forbannet oss over. Det viser seg at Hultafors faktisk fant opp tommestokken. Eller meterstokken som de liker å referere til den som. Og her traff vi på tidenes hyggeligste mann ved navn Dag Erlandsen. Dag fortalte entusiastisk om historien til meterstokken og hvilke utfordringer man har når man lager et måleinstrument. Dette er et mye mer komplekst område enn vi noen gang hadde sett for oss.

Så kom vi til sakens kjerne. Hvorfor er meterstokken feil vei? Og Dag kunne fortelle oss at det er det historiske grunner til. Av en eller annen grunn laget man meterstokken slik for over 100 år siden, da den ble lansert. Muligens fordi det ved første øyekast ser riktigst ut, da man ser at tallene starter på 1 når den er foldet sammen.

Man innså derimot etter hvert at dette var et feiltak. Den burde vært designet annerledes. På nittitallet lanserte derfor Hultafors en meterstokk som går andre veien. Problemet er bare det at markedet ikke vil ha stokken. Tømrere, snekkere og andre fagfolk er vant til den "gale" meterstokken og synes det blir keivhendt å bytte. Det er altså et tilfelle av at markedet har adoptert et underlegent design, men på grunn av hva man er vant til, nekter å bytte.

meterstokk 1

Ahhhh. Flatt, enkelt, nøyaktig. Slik det skal være.

Den riktige tommestokken er faktisk å finne i butikkene. Alle store kjeder som Proffpartner, Jernia og Tools fører den. Man kjenner den igjen ved at, når den er foldet, ser man tall fra 2 meter og nedover. Den "vrange" tommestokken vil vise tall fra 0 meter og oppover når den er foldet sammen.

meterstokk 2

En sammenligning av den riktige tommestokken nederst, og den onde øverst.

Undertegnede var så heldig å motta en riktig tommestokk i posten av Hultafors og gleder meg til å sette den til pers på neste oppussingsprosjekt.

Lik oss på Facebook