Søk i artikler

Hvorfor drømmer vi?

Hver eneste natt drømmer vi opptil flere ganger, men hvorfor gjør vi egentlig dette, og hvilken funksjon har drømmene våre?

Når du drømmer, er det ikke så veldig mye av drømmene du husker dagen etterpå. Det har seg faktisk slik at du glemmer rundt 95% av drømmene du har hatt. Det er mange teorier om hvorfor vi drømmer, men hvor mange av disse stemmer egentlig? Det sies at en av grunnene til at vi drømmer er fordi drømmer kan lære oss å takle situasjoner i det virkelige liv. Altså, dersom du har et mareritt kan denne drømmen hjelpe deg til å takle farefulle situasjoner. Selv om vi ikke husker så mye av innholdet i drømmene våres, trenes vi likevel opp til å reagere raskt dersom vi skal rote oss opp i farefylte situasjoner.

Hvis vi ser på hvordan barn og voksne drømmer, og særlig ved mareritt, vil det være med på å støtte teorien om at man drømmer for å «trene» på situasjoner. Barn har gjerne mareritt om monstre. Fra urtiden, kan vi trekke paralleller til rovdyr som barn var særlig utsatt for. Det å mentalt ha gjennomgått hvordan man ville kommet seg unna en sabeltanntiger før det faktisk skjedde, ville hatt en stor evolusjonsmessig fordel. Ser vi på mareritt til voksne, vil de være mindre om monstre og mer om vanskelige situasjoner på jobben eller store begivenheter man senere skal prestere på. Igjen, en stor fordel å ha tenkt igjennom disse situasjonene før det faktisk skjer.

En annen teori om hvorfor vi drømmer, er for at hjernen trenger tid til å organisere de forskjellige handlingene dine fra den siste dagen, og jobber derfor med å hjelpe deg å huske det du trenger, samtidig som den kunnskapen du ikke har bruk for blir litt mer utydelig.

Det er altså fordi hjernen jobber med informasjon at vi drømmer. Drømmene gir som oftest ikke så mye mening da det er rett å slett bare er resultatet av at hjernen vår prøver å minimere støyen av jobben hjernen gjennomgår mens du sover.

Drøm søtt

Lik oss på Facebook