Søk i artikler

Hvorfor bruker ikke Kongen krone?

Hvilke regler gjelder for kongekronen? Kan Kongen tusle rundt på slottet i slåbrok og krone hvis han vil eller er det noe som hindrer han?

Hvis man tenker over det: Hvor ofte har man egentlig sett Kongen med krone? Litt overaskende egentlig. Man skulle tro det var en av de store fordelene med å være Konge. Det store spørsmålet er om Kongen ikke utnytter sin status til det fulle.

Det eneste riktige var å ta en telefon til Det Kongelige Slott for å høre hvorfor ikke kronen er mer i bruk. Merkelig nok fikk vi ikke spørre Kongen personlig, men fikk prate med en hyggelig kar i det kongelige hoff ved navn Sven Gjeruldsen.

Sven kunne fortelle at Kongen faktisk ikke har krone. Vi måtte la det gå noen sekunder for å svelge skuffelsen. Kongen har ikke krone? Hva er dette for noe? Det viser seg nemlig at kongekronen mistet sin status i 1908 da kroningsparagrafen ble endret i grunnloven. Kronen ble da gitt til Staten som etter hvert stilte ut kronen til publikum i Nidarosdomen. Kronen, med resten av kronjuvelene, ble i 2006 flyttet til Erkebiskopgården tvers over gaten for Nidarosdomen hvor de nå står  til utstilling.

Som en bonusopplysning kan vi nevne at det finnes to typer kroner. En åpen og en lukket. Den åpne kronen, som har «piggene» eller «bladene» rett opp, bæres av mennesker rangert lavere enn monarken. Den åpne kronen kalles en «rangkrone». Man ser gjerne kronprinser og andre adelige gå med åpne rangkroner. En lukket krone derimot, som har bladene bøyd inn mot midten som bøyler, bæres av en med høyest rang, altså gjerne Kongen. Slik kan man enkelt se hvem som er sjefen i et følge av kongelige.

krone

Her er en kongekrone (lukket) til venstre, mens en åpen rangkrone til høyre, som gjerne brukes av kronprinser eller andre av lavere rang enn Kongen selv.

Lik oss på Facebook