Søk i artikler

Hvorfor blir moden frukt mer vannholdig?

Hvordan kan for eksempel en pære bli mer vannholdig etter den er blitt litt overmoden? Dette gjelder veldig mange typer frukt. Jo mer modne de er, jo mere vann ser dem ut til å inneholde. Hva kommer dette av?

Vannet i frukt er vanligvis intracellulært. Det vil si at vannet i frukten er inne i hver enkelt celle i frukten. Etterhvert som frukten modnes og blir eldre vil celleveggene brytes ned og til slutt sprekke. Det intracellulære vannet vil da renne ut av cellene og flyte mellom cellene i stedet.

I det man da tar en bit av frukten vil vannet renne fritt rundt og det vil kjennes ut som om frukten er veldig saftig. I en ikke fult så moden frukt er det like mye vann, men fordi alt vannet er pakket inn i små celler vil det ikke flyte utover.

Det er altså like mye vann i ny eller gammel frukt, det bare føles mer ut på en litt eldre.

Lik oss på Facebook