Søk i artikler

Hvorfor blandes ikke saft om man heller først vann, så saft?

Når man blander saft, virker det som det er strengt om man har oppi saft eller vann først. Vann først er katastrofe. Hvorfor det?

Kunsten å blande saft

Prøver man å blande saft i rekkefølgen vann først, så saft, vil ikke blandingen blande seg ordentlig ut. Man vil få konsentrert saft som ligger å bader i vannet. Prøver man å drikke det, vil man få smaken i bølger. Først masse saftsmak så masse vannsmak, om hverandre.

Om man blander saft riktig. Det vil si, saft så vann. Men har bommet litt med blandingsforholdet og skal fylle på litt ekstra vann eller saft for å kompensere, får man samme resultat. Det vil ikke blande seg ut.

Det virker som det er en egen vitenskap å blande saft. Man må ha saften først, og man har kun en eneste sjanse på å få blandingsforholdet riktig. Hva i all verden kommer dette av?

Den enkle grunnen

Når man skal blande konsentrert saft ut i vann er det to faktorer som spiller inn på hvor godt de to elementene blander seg: Hvor tyktflytende saften er og mengden av uro i glasset. Desto mer tyktflytende, desto mer uro kreves for å blande ut blandingene.

Gjør man det på den riktige måten, saft så vann, vil trykket i kjøkkenkrana være nok til å skape tilstrekkelig uro i vannet til at saften og vannet blander seg. Vannet "rører" seg selv.

Heller man derimot i saften etterpå, vil ikke trykket fra saftflasken være nok til å skape nok uro i glasset for at de to skal blande seg. Man må derfor supplere med å blande for hånd med en skje eller lignende. Og da vil dem blande seg akkurat like bra som om man gjør det på den riktige måten.

Det samme fenomenet oppstår om man har kløna med blandingsforholdet. Saftblandingen ble for sterk og man prøver å tilsette litt mer vann, men man nærmer seg toppen av glasset og gjør det forsiktig. Dette resulterer i ikke nok trykk og dermed ikke nok blanding av de to.

Ikke tull med naturens lover, bland saft i riktig rekkefølge!

Lik oss på Facebook