-Denne setningen er her kun så vi kan si vi har en grønn profil på nettsiden vår

Søk i artikler

Hvordan tørker man frukt uten at den råtner?

Hvordan kan man tørke frukt uten at den blir ødelagt? En banan overlever ikke mange minuttene før den blir brun.

Å tørke frukt har mange fordeler. For det første smaker det godt og det er lett å ha med seg på tur. Men kanskje aller viktigst er det at holdbarheten blir betraktelig bedre. Dette fordi bakterier har det vanskelig med å overleve uten fuktighet. Beregninger viser at opp mot 30% av mat som fraktes er ødelagt før det kommer fram. Tørket mat kan være en stor del av løsningen på dette problemet. Tørket mat veier også betydelig mindre, så det er klart at dette er attraktivt for matprodusentene.

Tørking av mat har lenge blitt brukt som konserveringsmiddel. Alt fra soltørking til røyking og salting er egentlig varianter av tørking. De mest vanlige tørkede fruktene er rosiner (tørkede druer), svisker (tørkede plommer) og dadler (tørkede fikener). Men man får stort sett tak i alle mulige frukter tørket. Alt fra tørket banan til tørket kiwi eller tørket eple er det mulig å få tak i fra butikken.

Men hvordan tørker man mat?

Det er tre måter å tørke mat på. Alle tre har en ting felles: nemlig det å få fuktigheten så fort ut av maten at nedbrytningsprosessen  ikke rekker å sette i gang. Dette gjør man i en såkalt dehydreringsmaskin.

Metode 1 - Varmluftstørking

I denne metoden tar man enkelt og greit å blåser varm luft på maten. Denne luften fordamper og tar med seg fuktigheten bort fra maten, slik at den tørker. Optimal temperatur er 54 grader celsius for frukt og grønt, mens kjøtt krever 68 grader. Varmluftstørking er den enkleste og dårligste måten å tørke mat på.

Metode 2 - Vakuum frysetørking

Dette er den mest proffe måten å tørke mat på og der man best beholder smak, struktur og konsistens. Men det er også den dyreste. Metoden fungerer slik at man fryser matvaren for så å bruke vakuum for å fjerne eller «suge» bort fuktigheten.

Metode 3 - Atmosfærisk frysetørking

Her putter man varen i roterende kamre. Disse kamrene har temperaturer fra minusgrader til 20 plussgrader. Dette kombinerer man med en varmepumpe som frakter fuktigheten bort fra maten. Kvaliteten på atmosfærisk frysetørking er nesten like god som vakuum frysetørking, men langt billigere.

Lik oss på Facebook