Søk i artikler

Hvordan spenner edderkopper nettet mellom to trær?

Man ser ofte edderkoppnett henge mellom to trær. Hvordan klarer edderkoppen å få nettet fra det ene treet over til det andre?

Edderkopper bruker nettet sitt til å fange mat. Det er derfor viktig å henge nettet på steder hvor fluer og andre delikatesser flyr jevnlig. Altså er et nett spent mellom to stoler mer verdifullt enn et nett i hjørnet av et rom. For å få til dette må edderkoppen klare noe som i første øyekast virker umulig. Den må få nettet sitt fra den ene siden over til den endre. Avstanden kan være en hel meter og vel så det og for en edderkopp på størrelse med et maiskorn kan dette være en utfordring.

Når edderkoppen skal lage et nett som spenner over en stor avstand, stiller den seg på den ene siden og slipper ned en tynn silketråd. På enden av tråden er det en dråpe lim. Denne silketråden er tynnere enn de som blir brukt ellers i nettet. Formålet er å bli tatt av vinden.

Les også: Hvorfor setter ikke edderkopper seg fast i eget nett?

Med en god porsjon tålmodighet og litt flaks tar vinden tak i den tynne tråden og bærer den bort til andre siden hvor den limer seg fast. Da er det bare for edderkoppen å klatre over med en tykkere tråd og starte nettet. De enkleste løsningene er ofte de beste.

Visste du forresten at det tar ca. en time å spinne et nett og at edderkopper spinner i snitt ett nett om dagen?

25 sekunder ut i denne filmen ser man det hele i praksis. Nydelig kommentert av David Attenborogh.

Lik oss på Facebook