Søk i artikler

Hvordan setter man opp en heisekran?

Hvordan får man laget en heisekran? Man har ingen annen kran i nærheten til å heise de øverste delene opp...

Det er mange forskjellige typer av kraner, men de aller fleste følger samme bygge prinsipp. Når man skal sette opp en kran, starter man med å lage en massiv grunnmur. Denne må være utrolig sterk. Den skal holde mye vekt og press i alle retninger.

Så kommer en mobil heisekran og starter byggingen av den store. Den setter først to 6 meter høye tårn oppå hverandre. Dette er begynnelsen på masten. Så heiser den opp tårnet med hytta og tvers over bommen på toppen av det 12 meter høye tårnet man nå har. Nå trenger man ikke den mobile kranen lenger.


En slik mobil kran starter som regel byggingen av den større kranen.

Den nederste delen av masten er nemlig hydraulisk. Den kan løfte seg selv, og dermed resten av kranen stabilt rett opp. Når man heiser den opp, oppstår det et tomrom. Nå er det bare for kranen å heise inn sin neste del og gjenta prosessen.

Man må lage en veldig stødig grunnmur til en kran. Dette utnytter man på en helt genial måte. Man bygger kranen midt inne i bygningen man reiser. Ikke bare sparer man plass, men kranen står så sentrert som det er overhodet mulig. Når bygningen er ferdig forandres plassen hvor kranen stod til heissjakten i bygningen. Genialt.

En video som viser en heisekran som blir satt opp i fortfilm.

Lik oss på Facebook