Søk i artikler

Hvordan fungerer en kaffetrakter?

Hvordan klarer vannet å komme seg over beholderen uten hjelp fra noen pumpe (for det finnes faktisk ingen pumpe i kaffetraktere). Og hvorfor er det så store prisforskjeller på traktere når prinsippet er forholdsvis enkelt?

Det finnes mange forskjellige kaffemaskiner, vi tar for oss den vanlige kaffetrakteren (ala den velkjente Moccamaster).

Vannet blir varmet opp under beholderen og blir før opp i et rør som kommer ut over kaffefilteret, måten vannet blir fraktet opp dit på er fasinerende siden det ikke blir brukt noen pumpe. Det som skjer er at når vannet begynner å koke kommer det som kjent bobler, det er disse boblene som frakter vannet opp, siden røret er stort nok til at man får nok vann og så tynt at vannet kan bruke boblene som heis. Så boblene kommer opp til filteret ved å bli fraktet med boblene opp transportrøret. Surklelyden man hører er når det ikke er nok vann og bobler til å frakte noe opp i røret, det bare bobler under røret.

Hva kommer det av at prisen på traktere med "samme teknologi" varierer fra 50kr til rundt 2000kr (kan sikkert finne noen dyrere også). Det hele har med temperatur og tid å gjøre. Her er noen varme og gode fakta:

- Traktetemperaturen skal ligge mellom 92- 96°C i senter av filterholder når vann og kaffe blandes. Den bør ikke være under 92 ° C eller komme over 96 ° C i mer enn 10 % av kontakttiden. Er temperaturen for lav, blir kaffen "under-ekstrahert", den blir flat og smakløs. Er temperaturen for høy, blir kaffen bitter og besk.

- Traktetiden skal stå i forhold til kaffens malingsgrad (hvor fint/grovt kaffekornene er malt). I Norge har vi standardiserte malingsgrader som alle de norske kaffeleverandørene holder seg til.

- Filtermalt kaffe har en traktetid på 4-6 minutter. Den grovere malte kaffen, kokemalt, har en traktetid på 6-8 minutter. For lang traktetid gir en bitter kaffe som "snerper", mens for kort traktetid betyr at vannet ikke rekker å trekke ut den fyldige kaffesmaken og den fine aromaen.

- Temperaturen på ferdig kaffe bør ikke være lavere enn 80 ° C. Det er viktig at kaffen ikke blir stående på varmeplaten. Da kan temperaturen på ferdig tilberedt kaffe stige, og den vil etter kort tid smake brent og bittert

- De første 40 % med vann som er i kontakt med kaffen tar med seg 80 % av smaksstoffene. Derfor er det viktig å røre rundt i kaffen slik at man får et "jevnt produkt".

Så vi antar at det er opprettholdelsen av temperatur uansett mengde og hvordan man får traktetiden korrekt som krever hardt forskning og store utviklingskostnader. Det er også derfor min "Buttler" fra Nille ikke smaker all verden.

Lik oss på Facebook