Søk i artikler

Hvor mye koster en gullbarre?

Vi har alle sett stor gullbarrer i filmer. Det er nok mange som skulle ønske de hadde en hjemme (kanskje mest på grunn av verdien). Men hvor mye må man egentlig ut med for en gullbarre?

Les også: Hva er en karat?

De vanlige gullbarrene som man kjenner fra filmer, og som blir oppbevart i bankhvelv (Fort Knox) veier 400 "troy ounce" eller 12,5 kilo. En troy ounce gull koster i skrivende stund 660,5 amerikanske dollar. En amerikansk dollar står i 6,072 kroner, noe som betyr at gull koster 4010,56 kroner per unse. En gullbarre vil da følgelig koste ca. 1,6 millioner norske kroner. Du burde med andre ord ha til salt på grøten før du kjøper en gullbarre for å vise den fram (for ikke å snakke om en safe). Det er viktig å legge merke til at en troy ounce ikke er den samme som en såkalt "avoirdupois unse" som er måleenheten med pund og unse som brukes i USA.

Les også: Hvor mange norske kroner finnes det?

En annen ting å legge merke til er at det finnes også små gullbarre på 1 kg. For å sikre deg en må du ut med nesten 129 000 kroner. På grunn av mindre verdi er disse følgelig lettere å omsette og handles dermed oftere mellom personer enn den store på 12,5 kilo.

Lik oss på Facebook