Søk i artikler

Hvem var egentlig Sherlock Holmes?

Hvem var inspirasjonen til den fiktive mesterdetektiven?

Eugéne Vidocq regnes som virkelighetens Sherlock Holmes. Da han ble født i 1775 var det nok ingen som trodde at han skulle bli verdens første mesterdetektiv. Født og oppvokst i Nord- Frankrike, stjal Vidocq regelmessig fra foreldrene i en alder av 14 år og hadde allerede drept minst en annen mann i duell som 16- åring. Som mange andre unggutter ble han innrullet i den franske hæren under den franske revolusjon, en livsstil som passet han utmerket, i alle fall helt til han endte i krangel med sine overordnede, og deserterte for å unngå straff.

Slik forløp det meste av Vidocq’s tidligere liv: Han stjal, deserterte, havnet i fengsel, flyktet fra fengsel, flørtet med kvinner, havnet i fengsel og flyktet igjen. 33 år gammel bestemte han seg for å prøve å samarbeide med politiet i stedet for å løpe fra den resten av livet.

eugene vidocq

Eugéne Vidoqc, den egentlige Sherlock Holmes.

Hvorfor politiet ville gi en slik mønsterkriminell jobb er ukjent. En av de mer populære forklaringene forteller at han en dag trappet opp hos politiet etter at smaragdene til keiserinne Josephine hadde blitt stjålet, og ba om å få slippe straff i bytte mot å finne de kostbare juvelene. Politiet, som sto med verken spor eller tips i saken, takket ja, og noen dager senere dukket Vidocq opp igjen med smaragdene. Kort tid etter begynte han som spion i den parisiske underverdenen.

Arbeidet til Eugéne Vidocq var svært effektivt, og passet han utmerket, siden han gjennom mange år som kriminell selv visste alle triks og metoder som ble anvendt. I tillegg var han en mester i kroppsspråk og i å forkle seg. Etter to år som lovens lange arm fikk han opprettet sin egen politienhet som følge av sin suksess som spion. Nasjonal sikkerhet besto kun av tidligere kriminelle som i likhet med Vidocq selv hadde en kriminell bakgrunn, og dermed hadde personlig erfaring med de skyldiges metoder. Enheten ble på kort tid den mest vellykkede i hele Frankrike, med flere hundre forbrytere arrestert og dømt allerede det første året. Suksessen gikk så langt at Vidocq mange år senere måtte forsvare seg i retten på grunn av sjalusi innad i politiet. Han ble etter mange måneder frikjent, til stor jubel fra den franske befolkningen, og startet i stedet sitt eget detektivbyrå som han ledet frem til hans døde i 1857, 81 år gammel.

Eugéne Vidocq etterlot seg mange nyttige ting fra sitt arbeid som detektiv. Ikke nok med at han var den første til å systematisk benytte seg av ballistikk og blodtyper i kriminaletterforskning og oppfant forløperen for dagnes sylinderlås, han opprettet også et forbryterarkiv. Den siste skulle vise seg å være det mest effektive tiltaket, hvor godt over 60 000 dokumenter med beskrivelser av Paris’ kriminelle borgere. The Vidocq Society, en forening i Pennsylvania bestående av tidligere etterforskere, driver i dag og løser nedlagte kriminalsaker i hans navn.

Hans selvbiografi fra 1928 markerte også startskuddet for detektivromanen som sjanger. Flere forfattere, blant annet Sherlock Holmes’ far, Arthur Conan Doyle, ble inspirert av Vidocq. Sherlock Holmes er kjent for sin evne til forkle seg og hans bruk av kriminalteknikk for å løse saker, merkelig nok akkurat som Eugéne Vidocq.

Lik oss på Facebook