Søk i artikler

Hva sier offside-regelen i fotball?

Hvis du er flau over å ikke kunne offside-regelen kan du sniktitte her og lære deg den en gang for alle.

Offsideregelen er veldig enkel. Den er på plass slik at man ikke kan "fiske" etter ballen. Altså, at en angrepsspiller ikke kan ligge å henge oppe ved motstanderens mål og vente på en lang pasning.

På godt norsk sier offside-regelen enkelt og greit at en angrepsspiller ikke kan være lenger opp på banen enn motspillernes forsvarsspillere - i det ballen blir sentret framover til han eller henne. Altså, kan man ikke ligge oppe ved mål å fiske, man er nødt til å trekke seg bak forsvaret til det motsatte laget. Det betyr at hvis det andre lagets forsvarsspillere beveger seg opp mot midtbanen, er angrepsspillerne nødt til å bli med dem opp, og dermed trekke bort fra målet de prøver å score på.

Det var ikke så vanskelig, var det vel?

For å illustrere:

offside

Det dannes en linje gjennom bakerste forsvarsspiller i rødt. Spilleren i gult står lenger opp på banen enn denne linjen og er dermed i offside.

Er det tvil om offide skal det komme det angripende laget til gode. Dette for å skape flere sjanser i fotball.

De offisielle, mer klønete formulerte, reglene sier følgende: "En spiller er offside om han er nærmere motpartens mållinje enn ballen og nest siste motstander".

Hvorfor sier de offisielle reglene "nest siste motstander"? Jo, fordi målvakten regnes som en forsvarsspiller. Altså blir bakerste forsvarer "nest siste forsvarsspiller". Dette er altså bare en vanskelig formulering på en enkel sak. Det er også viktig å presisere at offside gjelder i det ballen blir spilt, ikke mottatt. Man kan dermed ligge på riktig side i det man får en lang pasning, for så å løpe offside og motta ballen.

Noen unntak til regelen:

  • Hvis man ikke er aktivt med i spillet skal det ikke dømmes offside. Man har altså lov til å være i offside så lenge man ikke har ballen eller er en del av spillet på noen måte.
  • Det blir ikke offside, hvis man mottar ballen i offside-posisjon fra målspark, innkast eller hjørnespark.

For mer informasjon rundt offside kan man lese i Norges fotballforbunds regelbok: http://www.fotball.no/Documents/PDF/2009/NFF/spilleregler_11er_fotball.pdf

Lik oss på Facebook