Søk i artikler

Hva godt gjør brennmaneten?

Har brennmaneten noe for seg som er bra for oss mennesker eller er det kun en dårlig spøk fra naturens mørke og plagsomme side? Hva har brennmaneten å by på?

Jeg har lært at alt i naturen har sin funksjon. Om selv den mest plagsomme art blir borte, har jeg lært, vil det påvirke noe annet i negativ retning. Uten bier, ingen honning; uten edderkopper, millioner av fluer og mygg osv. osv.

Brennmaneten derimot har jeg problemer med. Glassmaneten er for så vidt grei. Den flyter rundt og er ekkel uten å egentlig plage noen noe særlig. Men brennmaneten klarer ikke en gang dette. Så hva har brennmaneten å by på?

Maneten

Brennmaneten starter sitt liv rundt august. Den starter som små fastgrodde polypper på havbunnen. Så rundt april-tider frigis det 3-5 småmaneter fra disse polyppene. Det er disse som skal plage oss den påfølgende sommeren. Som fastgrodde polypper fungerer brennmaneten som mat for småfisk og skilpadder. Så går den over til å være mat for litt større fisk idet den blir småmanet. Og herfra og ut er det en konstant vekst av maneten og dens tråder.

Ved et punkt blir maneten så stor at den fungerer som beskyttelse for yngel og annen småfisk. Her gjemmer de seg innimellom brenntrådene. Og der stopper det. Dette er alt brennmaneten har å by på. Den er litt mat når den er baby også er den litt beskyttelse for småfisk når den er voksen. Dette holder ikke! Brennmaneten har å skjerpe seg kraftig! For oss mennesker for eksempel har den ikke annet å by på enn at man må speide etter den før man bader. For et plagsomt "dyr"!

Brennmaneten har også en nær slektning man kaller blåmaneten. Og for å avlive myten med en gang, nei, blåmaneten er ikke en slags superbrennmanet som brenner mye verre. Blåmaneten har like mye gift og brenner akkurat like mye. Det eneste som skiller den fra brennmaneten er det åpenbare faktum at den er blå.

Blå eller rød brennmanet, den blir uansett ikke noe særlig mer enn et år da den dør av det kalde vannet. Mohahah...

Giften

Giften til brennmaneten er en neslegift. Giften skaper som regel svie og, i ille tilfeller, blemmer. Ved noen utrolig sjeldne tilfeller kan den faktisk skape muskelkramper, med tilhørende åndenød, svekkelse av hjernevirksomheten, irritasjon av luftveiene (snue) og angstfølelse/matthet.

Noen morsomme fakta om brennmaneten:

  • Den kan bli opp til 2 meter i diameter
  • Den kan få opp til 30 meter tråder
  • I kina spiser de brennmanet
  • Det er faktisk helt sant at dem spiser brennmanet i kina
  • Brennmaneten spiser befruktningsmateriale til hverandre
  • Man brenner seg ikke om man tar oppå brennmaneten

Brennmanetfella

Et lite brennmanettriks er å lage brennmanetfella:

  • Grav et hull i sanda, ca. 40 cm dypt
  • Hent brennmaneter fra vannet og fyll opp hullet
  • Dekk til med et tynt lag av sand
  • Len deg tilbake med en brus og vent på en som spaserer bortover stranda

Lik oss på Facebook