Søk i artikler

Hva er vitsen med opphevet fartsgrense?

Hvorfor har man opphevet fartsgrenseskilt? Hadde det ikke vært enklere å bare satt opp den nye fartsgrensen og fjernet all tvil?

Si at du kommer kjørende på en vei uten tettbebyggelse. På veien gjelder altså Norges generelle fartsgrense. I Norge har vi to generelle fartsgrenser: 50 og 80. I eksempelet vårt har veien generell fartsgrense 80. Det er en svingete og krokete vei, og det å holde 80 er ikke bare trafikkfarlig, men også nesten umulig. Så kommer du til en liten tettbebyggelse. Du får da et 50 sone skilt. Du bremser ned og holder 50 gjennom bebyggelsen og kommer ut på landeveien igjen.

Her kommer svaret på gåten. Før dette skiltet kom utpå 70 tallet en gang ville man her ha satt et 80 skilt for å få farten tilbake på generell fartsgrense 80. Dette, forteller vegvesenet oss, skapte faktisk en del forvirring. Om veien var dårlig, som i eksemplet vårt, var det vanskelig å finne en god plassering til et 80 skilt. Rett før en krapp sving eller lignende. Folk har det nemlig med at om det står et 80 skilt, ja, så kjører de i 80.

Men om man setter opp et opphevet 50 skilt, vil man da fortelle bilisten om at her gjelder ikke lenger 50 sonen, det er igjen generell fartsgrense 80. Bilisten vil da mindre sannsynlig presse bilen opp i 80, men heller kjøre etter forholdene og tilpasse farten deretter.

Man viser også ved opphevet skiltet at man har forlatt en særskilt fartsgrense sone. Man leser ut fra skiltet at man egentlig er på en vei med generell fartsgrense, det var bare en liten sone man har passert, hvor farten måtte tilpasses. For den som måtte trenge å vite det...

Opphevet 40 skiltet prøver vegvesenet og unngå. Her er det som regel enklere å sette opp 50 skilt. Veien tillater som regel at man kan sette opp et 50 skilt uten at det ser rart ut. Opphevet 90 og 100 brukes heller ikke. Ved slutt på 90 eller 100 sone er veien vanligvis såpass bra at det ikke er noe problem å sette opp et 80 skilt.

Etter opphevet fartsgrense skiltet kom har det faktisk vært mindre forvirring enn før. Selv om det faktisk har en tendens til å bli brukt feil på noen lokale kommunale veier. Skiltet er også internasjonal standard kan vegvesenet fortelle oss.

Lik oss på Facebook