Søk i artikler

Hva er reglene for vinterdekk?

Visste du at det ikke er påbudt med vinterdekk? Her er reglene i klartekst.

Når skal vinterdekk på?

Det er altså ikke noen lov som sier at du Må ha vinterdekk innen noen dato. Det som derimot står i loven, er at man skal ha de dekkene som tilsvarer kjøreforholdene. Er det derfor is eller snø på veien er det påbudt med vinterdekk, men er det fint vær og solskinn, som gjør at asfalten ikke er for kald og det ikke er glatt, er det ikke noe i veien for å kjøre med sommerdekk.

Det som derimot IKKE er lov, er å kjøre med piggdekk utenfor vintersesongen. Her er det noen datoer med i spillet:

  • For de tre nordligste fylker gjelder: Piggdekk kan benyttes fra og med 15. oktober til 1. mai.
  • For resten av Norge gjelder: Piggdekk kan benyttes fra og med 1. november til og med første søndag etter påske.

Les også: Hvorfor har nye dekk nupper?

Mønsterdybde

På sommerdekk skal mønsteret være minst 1,6 mm på det mest slitte stedet. På vinterdekk skal mønsteret være minst 3 mm på det mest slitte stedet. Det anbefales selvsagt at det er mye mer enn dette. Mønsterdybde har ekstremt mye å si under en bråbrems og kan spare mange meter på bremselengden.

Så hvordan vet du om du har et vinterdekk eller sommerdekk liggende i garasjen? Vinterdekk skal være merket med "MS", M+S", "M&S" eller andre snodige kombinasjoner av "Mud and Snow". Men man kan også se det på dekket. Vinterdekk har typisk flere små kanaler eller riller enn sommerdekk. Pigger kan også være et godt hint på at det faktisk er et vinterdekk.


Sommerdekk har store kanaler med mye kontaktflate


Vinterdekk har små riller for å gripe fast i isen

Lik oss på Facebook