Søk i artikler

Hva er en karat?

Karat er ikke så enkelt som man skulle tro. Karat kommer an på hva man måler karat på. Gull-karat må ikke forveksles med diamant-karat.

Gull-karat

Når man snakker om karat på gull, snakker man om renheten i gull. Altså hvor mye av stoffet som er rent gull. Hver karat er 1/24. Det vil si at om man har 18 karat gull, er 18/24 av "gullet" rent gull. Det reneste gullet, sier vel egentlig seg selv, er 24 karat (24/24). Den vanligste karaten på rent gull i smykker er 18. Grunnen til at man ikke bruker 24 karat i smykker osv., er fordi gull egentlig er veldig mykt. Man blander som regel inn like mengder kobber og sølv for å gjøre gullet hardere.

Gull er et av de seigeste materialene vi har. Med ett gram gull kan man faktisk lage et tynt flak på en kvadratmeter!

Diamant-karat

Man må ikke forveksle diamantkaraten med gullkaraten. Dette er nemlig to vidt forskjellige ting. Når man snakker om diamantkarat er det vekten på diamanten man snakker om. I utgangspunktet er en diamant så og si 100% diamant, så renhet når man snakker om diamantkarat blir litt bortkastet. Man blander ikke inn noe annet i diamanten. En diamantkarat er 200 milligram. Andre ting som bestemmer diamantens pris er hvor godt den er slipt, renheten og fargen. En karat koster i dag typisk 64 000 kroner.

Verdens største diamant, "The Golden Jubilee", veier 151 gram og er derfor på hele 546 karat. Prisen på denne er ikke satt, men vi snakker flere titalls, om ikke hundretalls millioner.


Verdens største diamant

Lik oss på Facebook